Прејди на содржината

Струмско-местанска носија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Источниот дел од Македонија, односно пределите околу реките Струма, Струмица и Места

влегуваат во составот на Струмско-местанската етничка целина. [1]

И во овој дел на Македонија има повеќе предели со повеќе видови народни носии, кои се одликуваат со голема разновидност, со поголеми или помали регионални и локални специфичности. Во оваа прилика, во зависност од расположливиот материјал и податоци, се задржуваме само на некои од нив. [1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Томовски, Крум (1996). Етнологија на Македонците. Скопје: МАНУ. стр. 155. ISBN 9989-649-25-1.