Горновардарска носија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Горновардарската етничка целина го зафаќа северозападниот дел од Македонија и во нејзиниот состав влегуваат пределите - Кумановско, Скопска Котлина, Полог и Овче Поле. Народната носија од оваа целина се одликува со извонредно богатство на извезени и вткаени орнаментирани мотиви, бројни облеки и други декоративни елементи. [1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Томовски, Крум (1996). Етнологија на Македонците. Скопје: МАНУ. стр. 145 и 146. ISBN 9989-649-25-1.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]