Портал:Византија

Од Википедија — слободната енциклопедија
уреди   

ВИЗАНТИЈА

Византија е поим кој се користи да се опише просторот на грчкото говорно подрачје, на Римското Царство, во средниот век, кое имало седиште во Константинопол денешен Истанбул. Во посебна смисла обично се однесува на вековите кои го обележале падот на Западното Римско Царство. Со Византија се поврзува и терминот Источно Римско Царство. Не постои општа согласност кога почнува византиската епоха, некои тој почеток го сместуваат во времето на владеењето на Диоклецијан (284305), кој спровел реформа на царството и го поделил на два административни дела – Источен (pars Orientis) и Западен (pars Occidentis). Прочитајте повеќе

уреди   

Избрана статија

Со падот на Константинопол кое се случило во 1453 година, Отоманското Царство ја утврдила својата идна престолнина Цариград, на сметка на Византија, која ја изгубила својата долговековна престолнина.

На 5 април 1453 година Турците-Османлии ја започнале опсадата на Константинопол. Малку порано, султанот изградил на Босфорот тврдина со која комуникацијата помеѓу Константинопол и другите источни земји биле прекинати. Турскиот аскер бил создаден од околу 100 000 војници наспроти 7 500 војници на императорот Константин XI Палеолог. Прочитајте повеќе

уреди   

Избрана биографија

Јустинијан I (483-565) бил византиски цар, император на Источното Римско Царство (од 527565 год.), христијанин и православен теолог. Настојувал да ја обнови моќта и големината на Римската Империја која била ослабена со упадите на варварските племиња. Познат е по проширувањето на Империјата, првенствено со воените кампањи на Велизариј, како и по неговиот брак со контраверзната царица Теодора. Историјата го памети и како најголем кодификатор на класичното римско право. Јустинијан бил една од најзначајните личности во доцната антика, и со него завршува периодот на благосостојба во Византија, се' до 9 век кога таа повторно ќе се издигне. Прочитајте повеќе

уреди   

Категории

уреди   

Избрана слика

„Влезот на Крстоносците во Цариград“ од Ежен Делакроа (1840)


уреди   

Дали сте знаеле...

уреди   

Работи кои може да ги направиш

NaodW29-nowiki286369b71e7b327900000001

Еве неколку работи кои се потребни:


уреди   

Поврзани портали

уреди   

Византија на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)