Портал:Православие

Од Википедија — слободната енциклопедија


Vladimirskaya.jpg

Православие

Добредојдовте на порталот Православие
Исто така можете да ги погледате и порталите Религија и Христијанство


Deesis.jpg


Кои се православните христијани[уреди извор]

Православието колективно се однесува на христијанските традиции формирани на Балканот, Блискиот Исток и источна Европа во периодот од неколку века во религиозната антика. Неговото оттргнување од Западното христијанство се должи на културата, јазикот, и политиката колку и на самата теологија.

Оваа недела...[уреди извор]

На 16 декември 2005, Романската Грчка Католичка Црква била прогласена за Мајорска Архиепископска Црква.

Статии

Обреди и обележја[уреди извор]


Ethiopic genesis (ch. 29, v. 11-16), 15th century (The S.S. Teacher's Edition-The Holy Bible - Plate XII, 1).jpg


Icon 01011 Bogorodica Kazanskaya.jpg


Историја[уреди извор]


Coat of Arms of the Ecumenical Patriarchate Constantinople (St. George's Cathedral, Istanbul).svg


Социологија[уреди извор]


Golgotha hill.jpgЛичности[уреди извор]
Места[уреди извор]

Податотека:Соборна.jpg


Податотека:Smolni.jpg


Празници[уреди извор]Учења[уреди извор]


Дебати[уреди извор]


Индекси[уреди извор]

Портал Православие[уреди извор]


Категории[уреди извор]


Цркви[уреди извор]


Листи[уреди извор]