Православен календар

Од Википедија — слободната енциклопедија

Православниот календар го диктира ритамот на живот на православието. Секој датум имаа содветен дел од Светото Писмо, светци и настани и прослави како и многу посебни правила за постење или прослави соодветни на празникот или светецот на секој датум.

Постојат два типа на датуми во праввославието: утврдени и променливи. Утрвдените празници важат за ним соодветните денови во годината, додека променливите датуми се менуваат секоја година; тие се општоповрзани со празникот Велигден, кој и самиот е датумски менлив.

Следниве датуми укажуваат само на утврдените датуми. Сите датуми поврзани со Велигден - почнувајќи со Велики пости, и Успението, Педесетницата итн. - не се утврдени и затоа не стојат во овој календар (видете Велигденски циклус). За претворање на датуми од стар во нов стил, додајте 13 дена. Православната литургиска година започнува на 1 септември.

Септември (Гроздобер) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Октомври (Листопад) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Ноември (Студен) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Декември (Снежник) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Јануари (Коложег) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Февруари (Сечко) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 (29)
Март (Цутар) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Април (Тревен) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Мај (Косар) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Јуни (Жетвар) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Јули (Златец) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Август (Житар) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Оваа статија е дел од темата Православие — Исто така погледајте го порталот Православие