Прејди на содржината

Сириско христијанство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Манастир Саиднеја

Сириско христијанство — културно-лингвистичка посебна заедница во склоп на Источното Христијанство. Неговите корени се наоѓаат во Блискиот Исток.

Историја[уреди | уреди извор]

Сириското христијанско наследство е пренесено преку сирискиот јазик, дијалект на арамејскиот. И за разлика од грчката христијанска култура, сириската култура е контемплација, меѓу другото, на ран јудаизам и месопотамска култура, маргинализирани и прогонувани од Римското Царство. Со Антиохија како политичка престолнина, после нејзината елинизација улогата на културни центри ја презеле месопотамските градови Едеса, Нисибис и Ктесифон.

Цркви на сириската традиција[уреди | уреди извор]