Прејди на содржината

Гасаниди

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гасаниди
الغساسنة
Знаме Знамето кај Битката кај Сифин
Местоположба на Banu Ghassan
Главен градЏабија
Уредување Монархија

Гасаниди ( арап. الغساسنة), исто така наречени Јафниди [1] – предисламско арапско племе кое основало арапско кралство. Тие емигрирале од Јемен на почетокот на 3 век во регионот Левант.[2] Некои се споиле со хеленизирани христијански заедници,[3] преобразувајќи се во христијанството во првите неколку века од нашата ера, додека други можеби веќе биле христијани пред да емигрираат на север за да избегнат верски прогон.[4]

Откако се населиле во Левант, Гасанидите станале вазали на Византиското Царство и заедно со нив се бореле против Персијците Сасанидите и нивните арапски вазали, Лахмидите.[4] [ потребно е цитирање ] Малкумина Гасаниди станале муслимани по муслиманското освојување на Левант ; повеќето Засаниди останале христијани.

Миграција од Јемен

[уреди | уреди извор]

Според традиционалните историчари, Гасанидите биле дел од племето ал-Азд и тие емигрирале од Јужна Арабија, денешен Јемен . Тие патувале преку Арапскиот Полуостров и на крајот се населиле во римскиот лимес.[5][6] Традицијата на преселбата на Гасанидите наоѓа поддршка во Географијата на Клавдиј Птоломеј, која лоцира племе наречено Касанитаи јужно од Кинаидоколпитаи и реката Баитиос (веројатно wādī Baysh ). Овие се веројатно луѓето наречени Касани од Плиниј Постариот, Гасандои од Диодор Сикул и Касандреис од Фотиос (потпирајќи се на постари извори).[7] [8]

Датумот на миграција кон Левант е нејасен, но се верува дека тие пристигнале во регионот на Сирија помеѓу 250-300   н.е. и подоцнежните бранови на миграција околу 400 година   н.е.[5] Најраниот запис за нив датира од 473 година   н.е., кога нивниот началник Аморкесос потпишал договор со Источното Римско Царство со кој се признава нивниот статус на федерати што контролира делови од Палестина. Во тоа време тој очигледно станал Халкидонски. До 510 година, Гасанидите веќе не биле мијафизити, туку халцедонци.[9] Тие станале водечко племе меѓу арапските федерати, како што се Бану Амела и Бану hamудам .

Блискиот Исток во 565 година   н.е., покажувајќи ги Гасанидите и нивните соседи.
  1. Fisher 2018.
  2. Bowersock, G. W.; Brown, Peter; Grabar, Oleg (1998). Late Antiquity: A guide to the Postclassical World. Harvard University Press. Late Antiquity - Bowersock/Brown/Grabar.
  3. „Deir Gassaneh“.
  4. 4,0 4,1 bury, john. History of the Later Roman Empire from the Death of Theodosius I. to the Death of Justinian, Part 2. courier dover publications.
  5. 5,0 5,1 Hoberman, Barry. The King of Ghassan. Архивирано од изворникот на 11 јануари 2012. Посетено на 18 август 2011.
  6. Encyclopaedia of Islam, Volume II (C-G): [Fasc. 23-40, 40a] (англиски). Brill. 1998-05-28. стр. 1020. ISBN 978-90-04-07026-4.
  7. Cuvigny & Robin 1996.
  8. Bukharin 2009.
  9. Irfan Shahid, 1989, Byzantium and the Arabs in the Fifth Century.