Света земја

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Света Земја)
Мапа на Светата земја од 1759 година

Поимот Света земја (арап.: الأرض المقدسة, al-Arḍ ul-Muqaddasah; староарамејски: ארעא קדישא Ar'a Qaddisha; хербрејски: ארץ הקודש Erets HaQodesh; лат.:Terrae Sanctae), географски се поврзува со источното крајбрежје на Средоземјето, односно регионот на денешните земји Израел, Палестина и Либан. Оваа област, односно местата во неа, се од големо религиозно значење за неколку монотеистички религии: јудаизмот, христијанството, исламот и бахаизмот. Најзначајниот град во Светата земја е Ерусалем кој е најсветиот град во јудаизмот и во христијанството, и трет најсвет град во исламот.

Светоста на оваа област била идеолошка подлога за Крстоносните војни и повторните муслимански освојувања. И денес конфликтот помеѓу Израел и Палестина е делумно поврзан со религиозните убедувања во врска со контролата над Светата земја.

Светата земја како тема во ументоста[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Преводи на литературни дела од автори кои добиле Нобелова награда. Битола: НИД „Микена“, 2010.