Арапски христијани

Од Википедија — слободната енциклопедија

Арапски Христијани се луѓето кои етнички се Арапи, или кои се културолошки-лингвистички арабизирани, а ја следат христијанската религија. Се верува дека постојат околу 9 милиони арапски Христијани во Арапскиот Свет и помеѓу 25-30 милиони во целиот свет.

Мнозинството арапски Христијани живеат на Блискиот Исток каде иако Исламот е превладувачка религија, постојат и значаен број на малцински религии. Најголем број на арапски Христијани, без разлика дали се работи за реални бројки или пропорционално (според популацијата на земјата) има во Египет, Израел/Палестина, Јордан, Либан и Сирија. Исто така, поголемиот број на арапски имигранти во Аргентина, Бразил, Колумбија, Еквадор и САД се Христијани. Само во Бразил, на пример има над 12 милиони Арапи, од кои поголемиот дел се Христијани.


Историја[уреди | уреди извор]

Арапските Христијани денес[уреди | уреди извор]

Идентитет[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]