Кралска збирка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Антонис ван Дајк: „Чарлс I со г-динот де Сант Антоан“ (1633)

Кралска збирка (англиски: Royal Collection) — уметничка збирка на британското кралско семејство и една од најголемите и најважните вакви збирки во светот. Распоредена е во тринаесет кралски дворци и поранешни резиденции ширум Велика Британија. Збирката е во сопственост на кралицата како суверен, но се чува во задолжбина за нејзините наследници и целата нација.[1][2]

Содржи повеќе од 7.000 слики, 40.000 акварели и цртежи и околу 150.000 печатени графики, како и историски фотографии, таписерии, мебел, керамика, книги и други уметнички дела. Физички е распоредена на повеќе места; некои, како дворецот Хемптон Корт, се отворени за јавноста и бидејќи во нив не престојува кралското семејство, додека пак други, како Виндзорскиот замок се резиденции, но достапни за јавноста. Дел од збирката е сместена и во резиденции како Сандригем кои воопшто не се отворени за јавноста. Краличината галерија во Бакингемската палата во Лондон приредува изложби од збирката по неколку месеци во годината. Ваква галерија има и до Холирудскиот дворец во Единбург.

Се проценува дека збирката има вкупна вредност од 10 милијарди фунти.[3] Меѓутоа, други извори велат дека збирката е толку бесценета, што нејзината вредност не може да се процени.

Историја[уреди | уреди извор]

Петар Паул Рубенс: „Питагора како проповеда вегетаријанство“, ~1618–30

Преостанати се мошне малку експонати од времето пред кралот Хенри VIII. Најважните дела во збирката ги набавил кралот Чарлс I, кој бил страстен колекционер на италијански слики и главен клиент на фламанскиот сликар Антонис ван Дајк и други негови современици. По неговото погубување во 1649, збирката е продадена, но голем дел од неа е повратена по обновата на монархијата во 1660, кога Холандската Република на кралот Чарлс II му го дала таканаречениот „холандски дар“. Подоцна самиот Чарлс набавил многу слики и други дела. Џорџ III, со помош од Фредерик Огаста Бернард, кон збирката додал многу голем број дела, особено графики и цртежи, а кралицата Викторија и принцот Алберт придонеле како посветени колекционери на старомајсторски слики. Многу дела од збирката се предадени на музеи, особено во времето на Џорџ III и кралицата Викторија. Џорџ III го подарил најголемиот дел од тогашната кралска библиотека на Британскиот музеј (денес Британска библиотека) каде и денес книгите се заведени како „кралски“. Клучниот дел од оваа збирка го набавил Џејмс I од сличните збирки на Хемфри Лојд, лордот Ламли и ерлот од Ерандел.[4]

Во текот на владеењето на кралицата Елизабета II (1952–), збирката е значително зголемена со добро промислени набавки, наследства и дарови од разни земји.[5] Ваквите дарови го претставуваат ликовниот фонд на земјите од Комонвелтот.

Збирка[уреди | уреди извор]

Слики, графики и цртежи[уреди | уреди извор]

Кралската збирка е една од најголемите и најважните ризници на западната ликовна уметност. Делата се со највисок квалитет и се клучни за изучувањето на нивните творци. Со историја на набавки подолга од 400 години, оваа збирка е веројатно најстарата во светот.

Леонардо да Винчи — „Бебе во утроба“, 1511
Микеланџело Буонароти — „Восресение“, 1532)
Рафаело Санти — „Чудесниот улов“, ~ 1515
Тицијан — „Портрет на Јакопо Санацаро“ (1514–18)
Лука Кранах Постариот — „Аполон и Дијана“, ~ 1526
Ханс Холбајн Помладиот — „Портрет на Сер Томас Гилфорд“, 1527
Питер Бројгел Постариот — „Колежот на витлеемските младенци“, 1565–67
Караваџо — „Повикувањето на Свети Петар и Андреја“, ~ 1602-04
Франс Халс — „Портрет на човек“, 1630
Рембрант — „Агата Бас“, ~ 1641
Антонис ван Дајк — „Чарлс I во три положби“, 1635
Јан Вермер — „Час по музика“, 1665
Клод Лорен — „Приморска глетка со Грабнувањето на Европа“, 1667
Каналето — „Враќањето на бучинторото кај споменикот Моло на Спасовден“, 1738

Англоамерикански

Холандска школа (200+ дела)[6]

Англиска школа

Фламанска школа

Француска школа

Германска школа

Италијанска школа

Француски мебел[уреди | уреди извор]

Со над 300 експонати, Кралската збирка е една од најголемите и најважните ризници на француски мебел во светот. Се одликува со енциклопедиски опсег на дела од најистакнатите мајстори на предреволуционерна Франција.

Јозеф Баумхауер — 1 експонат;

 • Долен креденец, ~ 1765-1770;

Пјер-Антоан Беланже — 13 експонати;

 • Два пара подножја, ~ 1820
 • Пар столбни масички, ~ 1823-4
 • Пар мали столбни масички, ~ 1823-4
 • Масичка, ~ 1820
 • Пар секретарски масички, ~ 1827-8
 • Пар креденци, ~ 1820

Андре-Шарл Бул — 13 експонати;

 • Шифоњер, ~ 1700
 • Шифоњер, ~ 1700
 • Креденец, ~ 1700
 • Креденец, ~ 1700
 • Креденец,
 • Пар ниски креденци
 • Маса за пишување, ~ 1680
 • Пар стоечки лампи, ~ 1700
 • Рамно биро, ~ 1710
 • Мали креденци со постолје, поч. на XVIII век

Адам Вајсвајлер — 13 експонати;

 • Креденец, со инкрустација крај на XVIII век
 • Креденец 1780
 • Масичка, ~ 1780
 • Масичка, ~ 1785
 • Пар столбни масички, шиноазери ~ 1787-90
 • Комода, ~ 1785
 • Конзолна маса x4, ~1785
 • Пар мали долни креденци, крај на XVIII век

Бенџамин Валјами и Бенџамин Луис Валјами — 4 експонати;

 • Стоечка лампа x4, 1814

Бенџамин Валјами — 3 експонати;

 • Свеќник x2, 1811
 • Часовник за камин, ~ 1780

Жерар-Жан Гал — 1 експонат;

 • Свеќник x2, поч. на XIX век

Пјер Гарније — 2 експонатa;

 • Пар креденци, ~ 1770

Жорж Жакоб — 30 експонати;

 • Мало канабе, ~ 1790
 • Канабе „лице в лице“, ~ 1790
 • Фотелјска столица, ~ 1790
 • Кревет во полски стил, ~ 1790
 • Мали фотелји и канабиња, ганритура од 20, ~ 1786
 • Armchairs x4, ~ 1786

Фрасоа-Оноре-Жорж Жакоб-Демалте — 1 експонат;

 • Цилиндрично биро, ~ 1825

Жил Жубер — 2 експоната;

 • Пар подножја, од Луј XV, ~ 1762

Мартен Карлен — 2 експонатa;

 • Креденец, ~ 1778
 • Креденец, со севрски плочи, ~ 1783

Пјер Ланглоа — 5 експонати;

 • Комода, ~ 1765
 • Два пара комоди, ~ 1763

Етјен Левасер — 7 експонати;

 • Масичка, ~ 1770
 • Два пара , ~ 1770
 • Две секретарски маси, ~ 1770

Мартен-Елој Лињере — 2 експонатa;

 • Пар креденци, (see pietra dura section), ~ 1803

Бернард Молитор — 3 експонати;

 • Комода, ~ 1780
 • Пар секретарски маси, ~ 1815

Бернар II ван Ризамбург — 2 експонатa;

 • Средишна маса, ~ 1775
 • Комода, ~ 1745

Жан-Анри Ризене — 6 експонати;

 • Комода, од Луј XVI ~ 1774;
 • Пар аголни креденци, од Луј XVI, ~ 1774;
 • Креденец за накит, ~ 1787
 • Маса за пишување, ~ 1785
 • Цилиндрично биро, ~ 1775

Севр — 1 експонат;

 • Средишна маса „на Големите Заповедници“ , ~ 1806-12

Пјер-Филип Томир — 15 експонати;

 • Подножје, ~ 1813
 • Подножје за коњичка статуа на Луј XIV, ~ 1826
 • Пар свеќници, 8 light, ~ 1828
 • Стоечки лампи x11, ~ 1814
 • Часовник, mounts attributed to., 1803
 • Свеќник x2, поч. на XIX век

Жакоб Фрере — 1 експонат;

 • Маса за пишување, ~ 1805

Европски мебел[уреди | уреди извор]

Англиски[уреди | уреди извор]

Роберт Хјум — 1 експонат;

 • Пар креденци, ~ 1820

Фламански[уреди | уреди извор]

Непознат — 2 експонатa;

 • Креденец со постолје, ~ 1660
 • Креденец со постолје, XVII век

Германски[уреди | уреди извор]

Јохан Даниел Зомер — 2 експонатa;

 • Пар креденци со постолје, крај на XVII век

Мелхиор Маумгартнер — 2 експонатa;

 • Часовник со оргула, 1664
 • Креденец, ~ 1660

Холандски[уреди | уреди извор]

Непознат — 1 експонат;

 • Секретарски креденец, интарзија, ~ 1700

Часовници[уреди | уреди извор]

Абраам-Луј Бреге — 1 експонат;

 • Регулаторен часовник, 1825

Андре Шарл Бул — 4 експонати;

 • Часовник за камин, ~ 1710
 • Часовник на постолје,
 • Часовник на постолје, крај на XVII век;
 • Часовник на постолје, ~ 1720

Бенџамин Валјами — 1 експонат;

 • Часовник во облик на бик, ~ 1755-60

Бенџамин Луис Валјами — 1 експонат;

 • Часовник со три порцелански фигури, ~ 1788

Делакроа — 1 експонат;

 • Голем часовник на подножје со бронзена плакета, ~ 1775

Жерар-Жан Гал — 1 експонат;

 • Часоник, поч. на XIX век

Жан-Пјер Лац — 2 експонатa;

Жан-Антоан Лепин — 1 експонат;

 • Часовник во облик на африканска Дијана (божицата на ловот), 1790
 • Астрономски часовник, ~ 1790

Мартин-Елој Лињере — 1 експонат;

 • Часовник, 1803

Пјер-Филип Томир — 1 експонат;

 • Часовник во облик на Аполоновата кочиjа, ~ 1805

Украсни предмети[уреди | уреди извор]

Метју Боултон — 4 експонати;

 • Два пара вазни, ~ крај на XVIII век

Пјер-Филип Томир — 3 експонати;

 • Вазна, ~ поч. на XIX век
 • Свеќник x2, малахит и бронза, поч. на XIX век
 • Свеќник x2, малахит и бронза, ~ 1828
 • Свеќник x4, фигури од патинирана бронза, ~ 1810

Фаберже — најголема збирка на светот, со 3 царски и едно велигденско јајце Жерар-Жан Гал — 2 експоната;

 • Свеќник x2, ~ поч. на XIX век

Франсоа Ремон — 12 експонати;

 • Свеќник x8, 4 pairs, ~ 1787
 • Свеќник x4,

Порцелан[уреди | уреди извор]

Скулптури[уреди | уреди извор]

Луј-Клод Васе — 1 експонат;

 • Коњичка статуа на Луј XV, ~ 1764

Франсоа Жирардон — 1 експонат;

 • Бронзена коњичка статуа на Луј XIV, според Жирардон, ~ 1700

Антонио Канова — 3 експонати;

 • Марс и Венера, ~ 1815-17
 • Фонтанска нимфа, 1819
 • Дирка, 1824

Антика — 1 експонат;

Таписерии и теписи[уреди | уреди извор]

Гоблен — 36 експонати;

 • Таписерија, четири (од 28) од „Историјата на Дон Кихот“, подарок од Луј XVI за Ричард Козвеј, потоа му ги подарил на Џорџ IV, ~ 1788
 • Таписерија, четири од серијата „Божјата врата“, ~ XVIII век
 • Таписерија, четири од серијата „Божјите љубови“, ~ крај на XVIII век
 • Таписерија, осум од серијата „Јасон и златното руно“, 1776-9
 • Таписерија, сеум од серијата „Историјата на Естра“, 1783
 • Таписерија, три од серијата „Приказната за Дафина и Хлоја“, 1754
 • Таписерија, две од серијата „Приказната за Мелеагар и Аталанта“, 1844

Друг мебел[уреди | уреди извор]

Инкрустрација (пјетра дура) — 11 експонати;

 • Креденец, Аугсбург
 • Креденец, италијански, ~ 1680
 • Креденец, Адам Вајсвајлер
 • Масичка, Адам Вајсвајлер
 • Креденц, Мартен Карлен
 • Ковчеже, фиренско ~ 1720
 • Пар креденци, Мартен Елј Лињере, ~ 1803
 • Пар креденци, Пјер-Антоан Беланже, ~ 1820
 • Пар креденци, Роберт Хјум, ~ 1820
 • Четири креденци со пјетра дура од XVIII век, пренаменети, ~ 1820-ти

Разни

 • Креденец на постолје сред. на XVII век
 • Биро, 1690-95
 • Мазаренско биро x2, крај на XVII век
 • Мазаренско биро x2, ~ 1700
 • Мазаренско биро, крај на XVII век
 • Два пара ниски креденци

Гакерии[уреди | уреди извор]

Слики[уреди | уреди извор]

Англиски слики
Англоамерикански
Германски слики
Италијански слики
Фламански слики
Француски слики
Холандски слики

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Кралска збирка - Што претставува Кралската збирка? (англиски)
 2. Кралска збирка > За Кралската збирка (англиски)
 3. „Кралицата“. The Sunday Times. Список на најбогати личности. Лондон. 27 април 2008. Посетено на 20 мај 2009. Укажано повеќе од еден |work= и |journal= (help) (англиски)
 4. R. Brinley Jones, ‘Llwyd, Humphrey (1527–1568)’, Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, септември 2004
 5. Royal Treasures, A Golden Jubilee Celebration. Ed. Jane Roberts. Royal Collection Enterprises, St. James' Palace, London, 2002. стр. 25 (Hugh Roberts) и стр. 391 (гл. 14). ISBN 1 902163 49 4 (h-b uk) и ISBN 1 902163 52 4 (pb uk)
 6. Единица за социјални работи — Холандски слики во Кралската збирка (англиски)
 7. Џонс, Џонатан (30 август 2006). „Вистинскиот код на Да Винчи“. The Guardian. Лондон. Посетено на 22 мај 2010. (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]