Британско кралско семејство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Членови на потесното британско кралско семејство на балкон на Бакингемската палата во 2013 г.

Британското кралско семејство е група луѓе во блиско сродство со британскиот монарх. Иако не постои строга правна дефиниција за тоа кој може да биде член на ова семејство [1], и разни списоци вклучуваат разни луѓе, оние што се ословуваат како Негово или Нејзино Височество (НВ) или Негово или Нејзино Кралско Височество (НКВ.) се сметаат за членови. Во овие спаѓаат:

Многу милиони луѓе се на некој начин во подалечно сродство со британското кралско семејство по пат на кралско потекло.

Моменталните членови на британското кралско семејство ѝ припаѓаат на династијата Виндзор.

Список на членови[уреди | уреди извор]

Ова е список на моменталните членови на британското кралско семејство, преземено од офијалната страница на [2]

Проширен список на членови[уреди | уреди извор]

Следниве се роднини на британското кралско семејство:

Овие луѓе не се финансираат од Личното ќесе. Меѓутоа Кралицата секогаш ги кани на приватни семејни собирања и како дел од кралски свечености, како Дефиле на знамињата, Златниот јубилеј и церемонијални или државни закопи.

Следниве тројца се поранешни сопружници на членови на кралското семејство:

Следниве се неодамна починати членови на кралското семејство: