Источноевропска Низина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Опфат на Источноевропската Низина

Источноевропска Низина (во Русија наречена Руска Низина;[1][2] историски назив Сарматска Низина)[3] — пространа рамница источно од Средноевропската Низина,[4] која опфаќа неколку висорамнини кои се протегаат околу 25 степени географска должина на исток. Го вклучува најзападниот дел на Волинско-подолското Возвишение, Средноруското Возвишение, а на источната граница и Приволшкото Возвишение. Тука се сместени неколку големи речни сливови како они на Днепар, рамницата Ока-Дон и сливот на Волга. Долж најјужната точка на Источноевропската Низина се наоѓаат венците Кавказ и Кримски Планини.[4] Овие рамни простори ја сочинуваат Големата Европска Низина заедно со Средноевропската (Северноевропска) Низина (северозападна Франција, Холандија, Германија до североисточна Полска).

Самата Источноевропска Низина, покрај Европска Русија, се протега во балтичките земји (Естонија, Латвија и Литванија), Молдавија, Белорусија, Украина, југоисточна Романија. Во најширока смисла, најјужниот дел е Дунавската Рамница во северна Бугарија, (вклучувајќи ги Лудогорието и Јужна Добруџа).[5]

Низината зафаќа околу 4.000.000 км2 и има просечна надморска височина од 170 м in elevation. Нејзина највисока точка е на Валдајското Возвишение (346,9 м.н.в.)

Граници[уреди | уреди извор]

Регионална поделба[уреди | уреди извор]

Други поважни земјишни облици[уреди | уреди извор]

Ова се други поважни земјишни облици во рамките на Источноевропската Низина (наведени од север кон југ).

Најголеми реки[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 European PlainЕнциклопедија Британика (англиски)
  2. Vladimir Klimenko; Olga Solomina, Moscow (2009). Introduction: Climate of the East European Plain. The Polish Climate in the European Context: An Historical Overview. Springer. стр. 71. ISBN 978-9048131679. Посетено на 17 May 2014. From introductory Notes to article: V. Klimenko, Moscow Power Engineering Institute, Moscow, Russian Federation; Moscow, Russia; & O. Solomina, Institute of Geography Russian Academy of Sciences, Moscow, Russia.
  3. Podwysocki, Melvin H.; Earle, Janet L., уред. (1979). Proceedings of the Second International Conference on Basement Tectonics. Basement Tectonics Committee. стр. 379.
  4. 4,0 4,1 John F. Hoffecker (2002). Desolate Landscapes: Ice-Age Settlement in Eastern Europe. Rutgers University Press. стр. 15–21. ISBN 0813529921. Посетено на 17 May 2014.
  5. Marshall Cavendish (2010). World and Its Peoples. Volume 8 of Estonia, Latvia, Lithuania, and Poland. стр. 1014. ISBN 978-0761478966. Посетено на 17 May 2014.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]