Зрнец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Solanum|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Зрнец
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Solanum
Вид: Зрнец
Научен назив
Solanum nigrum
L.
Solanum nigrum
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Eudicots
Clade: Asterids
Order: Solanales
Family: Solanaceae
Genus: Solanum
Species:
S. nigrum
Binomial name
Solanum nigrum

Subspecies

S. nigrum subsp. nigrum S. nigrum subsp. schultesii

Зрели бобинки од Зрнец

Зрнец, европска црна ноќница или едноставно црна ноќница или капина,[1] е вид на цветни растенија од родот Solanum, роден во Евроазија и воведен во Америка, Австралија и Јужна Африка . Зрели бобинки и варени листови од јастиви соеви се користат како храна во некои места, а делови од растенија се користат како традиционален лек . Во Јужна Африка се прави џем наречен „Nastergal Konfyt“. Во литературата постои тенденција погрешно да се нарекуваат многу други видови „црни ноќни шипки“ како „ Зрнец “.[2]

Зрнец е снимен од наоѓалишта на палеолитот и мезолитот на античка Британија, а ботаничарот и еколог Едвард Салисбери сугерира дека бил дел од тамошната флора пред да се појави неолитското земјоделство.[3] Видот бил спомнат од Плиниј Постариот во првиот век од нашата ера и од големите билкари, вклучувајќи го и Диоскорид.[4] Во 1753 година, Карл Линеј опиша шест варијанти на Зрнец во видот Plantarum.[5]

Опис[уреди | уреди извор]

Црни ноќни цвеќиња

Црна ноќница е вообичаена трева или краткотрајна повеќегодишна грмушка, која се наоѓа во многу шумски области, како и во нарушени живеалишта. Достигнува висина од 30 до 120 см и долги од 2 до 5 см широк; јајцевидни до срцевидни, со брановидни или големи заби рабови; двете површини влакнести или без влакна; петик 1 to 3 centiметарs (0.39 to 1.18 ин) долго со крилест горен дел. Цветовите имаат зеленикави до белузлави ливчиња, заоблени кога стареат и опкружуваат истакнати светло жолти прашници. Бобинката е претежно од 6 до 9 милиметри во пречник, досадна црна или виолетова-црна.[6] Во Индија, друг вид е пронајден со бобинки кои поцрвенуваат кога зреат.[7]

Понекогаш Зрнец се меша со поотровната смртоносна ноќница ( Atropa belladonna ), која е во различен род во Solanaceae. Споредбата на овошјето покажува дека црните бобинки од ноќница растат во гроздови, додека смртоносните бобинки од ноќница растат поединечно. Друга разлика е дека црните цветови на ноќни се со бели ливчиња.

Навика за раст[уреди | уреди извор]

Соодветната pH вредност на почвата на црната ноќница е помеѓу 5,5 и 6,5. Тој е богат со органска материја, вода и плодност на силниот раст на почвата, во недостаток на органска материја, лоша вентилација глина, неговите корени ќе заостанат, растот на растенијата е слаб, стоката е слаба. Тешко е да се одгледува под услови на висока температура и висока влажност, растението расте бавно, нежното ластарче лесно старее влакна, а стоката е лоша.[8]

Таксономија[уреди | уреди извор]

Зрнец е многу променлив вид со многу опишани сорти и форми.[9] Признати подвидови се:[4]

Комплексот Зрнец — исто така познат како Solanum L. секција Solanum - е група на црни видови ноќни шипки кои се одликуваат со недостаток на боцки и ѕвездести влакна, нивните бели цветови и нивните зелени или црни плодови распоредени на чадорен начин.[9] Видот Solanum во оваа група може да биде таксономски збунет, уште повеќе со посредни форми и хибридизација помеѓу видовите.[4] Некои од главните видови во комплексот Зрнец се: Зрнец, S. americanum, S. douglasii, S. opacum, S. ptychanthum, S. retroflexum, S. sarrachoides, S. scabrum и S. villosum.

Токсичност[уреди | уреди извор]

Лисја, цвеќиња и плод на Зрнец

Нивоата на соланин во Зрнец може да бидат токсични . Децата починале од труење откако јаделе незрели бобинки.[10]  Сепак, растението ретко е фатално,0[11] со зрели бобинки кои предизвикуваат симптоми на благи стомачни болки, повраќање и дијареа.[10]

Симптомите на труење обично се одложуваат за 6 до 12 часа по ингестијата.[12] Почетните симптоми на токсичност вклучуваат треска, потење, повраќање, абдоминална болка, дијареа, конфузија и поспаност.[13] Смртта од внесување на големи количини од растението е резултат на срцеви аритмии и респираторна инсуфициенција.[13] Добитокот исто така бил отруен од токсичност на нитрати со пасење на листовите на Зрнец.[4] Сите видови на животни може да се отрујат по внесување на ноќни чаши, вклучувајќи говеда, овци, живина и свињи.[10] Како и да е, во централна Шпанија, големата газа ( Голема дропла ) може да делува како распрскувач на семето на европската црна ноќница ( Зрнец ).[14] Црното ноќно семе е многу променливо, а експертите за отровни растенија советуваат да се избегнува јадење на бобинки, освен ако тие не се познат вид за јадење.[15] На нивоата на токсините може да влијаат и условите за растење на растението.[4] Отровите во Зрнец се најконцентрирани во незрелите зелени бобинки, а незрелото овошје треба да се третира како токсично.[12][13][16] Повеќето случаи на сомнително труење се должат на консумирање лисја или незрело овошје.

Постојат етноботанички извештаи за Зрнец листовите и ластарите кои се варат како зеленчук, а водата за готвење се фрла и се заменува неколку пати за да се отстранат токсините.[4]

Користи[уреди | уреди извор]

Зрелите бобинки од сортата „Црвени макои“ на Зрнец се јадливи

Некои од употребите што му се припишуваат на Зрнец во литературата всушност може да се применат на други видови црни ноќни шипки во рамките на истиот комплекс на видови, а соодветната идентификација на видовите е од суштинско значење за храна и медицински намени (Види дел за Максономија ).[2][9]

Кулинарска употреба[уреди | уреди извор]

Зрнец е широко користен како храна уште од раните времиња, а овошјето било забележано како храна за глад во Кина во 15 век.[17] И покрај проблемите со токсичноста кај некои форми, се јадат зрели бобинки и варени листови од јастиви соеви. Темелно сварените листови - иако има силни и малку горчливи вкусови — се користат како спанаќ како хорта и во фатаја пити и киши . Зрелите црни бобинки се опишуваат како слатки и солени, со примеси на ликер и диња .[18]

Во Кенија, меѓу Абагусиите, Зрнец ( rinagu - еднина; amanagu - множина) е деликатес од зеленчук кој кога ќе се бланшира и пржи или свари да омекне, а потоа се посолува или пржи и се јаде со угали (производ од пченкарен оброк). Во останатиот дел од Кенија, на сличен начин се јаде Зрнец (манагу).

Во Танзанија, Зрнец ( mnafu или mnamvu на кисвахили ) е популарен зелен зеленчук. Запржено со пилешко или свинско месо, јадено со Угали, тоа е и вкусно и скапо јадење во повеќето ресторани во урбаните средини. Традиционално, ирачкиот народ во северна Танзанија користел Зрнец ( manakw ) како зеленчук со генерации, се јаде со специјални „угали“ ( јаз ), тврда каша направена со пченка, просо или брашно од Сирак . Етноботаничко истражување спроведено во средината на 1990-тите на островите Занзибар и Пемба покажа дека Зрнец се нарекува vwevwe на кисвахили.[19]

Во Индија, бобинките се одгледуваат и јадат случајно, но не се одгледуваат за комерцијална употреба. Во Јужна Индија, листовите и бобинките рутински се консумираат како храна по готвењето со семки од тамаринд, кромид и ким.[20] Бобинките се нарекуваат „миризлив домат“. Иако не се многу популарни во поголемиот дел од неговиот растечки регион, овошјето и јадењето се вообичаени во Тамил Наду ( на тамилски ), Керала, јужна Андра Прадеш и јужна Карнатика.

Во Етиопија, зрелите бобинки ги берат и ги јадат децата во нормални времиња, додека за време на глад, сите погодени луѓе јадат бобинки. Освен тоа, листовите ги собираат жени и деца, кои ги варат листовите во солена вода и ги консумираат како и секој друг зеленчук. Земјоделците во Konso Special Woreda известуваат дека бидејќи Зрнец созрева пред пченката да биде подготвена за берба, таа се користи како извор на храна додека нивните култури не се подготвени.[21] Луѓето од Велајта во блиската зона Волаита не го отстрануваат Зрнец што се појавува во нивните градини бидејќи тие исто така готват и јадат лисјата.[22]

Во Гана, тие се нарекуваат Кваансусуаа и се користат за подготовка на разни супи и чорби, вклучувајќи ја и популарната супа од палмини ореви што вообичаено се јаде со банку или фуфу.[23]

Зрели и незрели Зрнец бобинки на истото стебленце

Во Јужна Африка, многу зрело и рачно избрано овошје ( nastergal на африканс и umsobo во зулу ) се готви во прекрасен, но доста течен виолетов џем.[24] Сепак, плодот што се користи во Јужна Африка е поверојатно да биде Solanum retroflexum.[25]

Во Грција и Турција листовите се нарекуваат istifno , а на Крит познат како стифно. Тие се една од состојките вклучени во салата од варени зелени.[26]

Во Индонезија се користат млади плодови и лисја од култивирани форми и се познати како ranti ( јавански ) или leunca ( сундски ). Овошјето и листовите се јадат сирови како дел од традиционалната салата или овошјето се готви (пржи) со онком.[27]

Бил увезен во Австралија од Маурициус во 1850-тите како зеленчук за време на златната треска,[18] но Зрнец сега е забранет за трговија како храна со Кодексот за стандарди за храна на Австралија Нов Зеланд.[28]

Во античките времиња на Хаваите се јаделе млади ластари, лисја, мали бели цветови и мали црни бобинки.[29] Листовите, покрај другите зеленило, се вареле со тркалање врели камења меѓу нив во покриена тиква.[30]

Медицинска употреба[уреди | уреди извор]

Растението има долга историја на медицинска употреба, која датира од Стара Грција. Во четиринаесеттиот век, слушаме дека растението под името Пети Морел се користело за рак и со хорхеунд и вино земено за капки''.[31] Тоа беше традиционален европски лек кој се користеше како силен Судорифин, аналгетик и седатив со моќни наркотични својства, но се сметаше за „донекаде опасен лек“.[31][32] Внатрешната употреба падна во немилост во западниот хербализам поради неговата променлива хемија и токсичност, но се користи локално како третман за херпес зостер .[33][34][35][36] Има многу несогласувања околу тоа дали листовите и плодот на Зрнец се отровни. Но, многу земји го одгледуваат ова растение како прехранбена култура. Токсичноста на Зрнец може да варира во зависност од регионот и видот каде што расте.[37]

Зрнец е важна состојка во традиционалните индиски лекови. Инфузиите се користат при дизентерија, стомачни тегоби и треска.[38] Сокот од растението се користи при чиреви и други кожни болести.[38] Плодовите се користат како тоник, лаксатив, стимуланс на апетитот и за лекување на астма и „прекумерна жед“.[38] Традиционално растението се користело за лекување на туберкулоза .  Листовите на ова растение се користат за лекување на чиреви во устата што се случуваат во зимските периоди на Тамил Наду, Индија. Во Северна Индија, варените екстракти од лисја и бобинки исто така се користат за ублажување на заболувања поврзани со црниот дроб, вклучително и жолтица. Сокот од неговите корени се користи против астма и голема кашлица.[39]

Зрнец е широко употребувано растение во ориенталната медицина каде што се смета дека е антитуморично, антиоксидативно, антиинфламаторно, хепатопротективно, диуретичко и антипиретичко.[40][41]

Некои експерименти покажуваат дека растението го инхибира растот на цервикалниот карцином кај стаорците.[42] Активната состојка на растението, соланин, ја инхибира пролиферацијата на различни канцерогени клетки ин витро, како што се ракот на дојката и ракот на панкреасот. Неговиот анти-туморен механизам е главно преку индукција на различни клеточни и молекуларни патишта, што доведува до апоптоза и автофагија на клетките и молекулите и инхибиција на метастазата на туморот.[43][44] Водните екстракти од Зрнец покажаа цитотоксична активност во намалувањето на генерирањето ROS на човечката MM клеточна линија А-375.[45]

Познато е дека Зрнец содржи солазодин (стероиден гликоалкалоид кој може да се користи за да се направи 16-DPA прогенитор ); можен комерцијален извор може да биде преку одгледување на влакнести корени на ова растение.[46][47]

Тоа е и третман на чир на желудникот. Преку експерименти на моделот на чир на желудникот и контролната група на глувци, резултатите покажаа дека екстрактот од прав и метанол може значително да влијае на лачењето на гастрична киселина и протеаза кај глувците, со што значително го намалува индексот на чир на желудникот кај глувците.[48] Зрнец,[45] Лист од пиперка Тасманија, мирта од анасон и мирта од лимон имаат висока концентрација на полифеноли и полисахариди, кои имаат улога во инхибицијата на активностите на iNOS и COX-2, што резултира со „одржлив пристап за инхибирање на воспалението и канцерогенезата и за спречување на рак“.[49]

Утрозид Б, сапонин, беше идентификуван како биоактивен хемотерапевтски агенс, против хепатоцелуларен карцином, добиен од метанолниот екстракт од Зрнец . го изолираше утрозидот Б и обезбеди разјаснување на неговата структура со дериватизација, што даде енол етер и се одликува со детална 2D NMR анализа во оваа публикација. 22 со хидроксилни и метокси групи, соодветно. Структурната сличност на утрозидот Б и утрозидот А претставува предизвик во диференцијацијата на овие две молекули со NMR или други техники. Неодамна, оваа група обезбеди корекција на бројката NMR во однос на структурата на утрозидот Б, што овозможува диференцијација на утрозидот Б од утрозидот А со карактеристична хемиска разлика во поместување во 13 C NMR на хемикетал јаглерод C-22 на 110,5 и 112,5 ppm, соодветно.[ doi : 10.1038/s41598-020-77440-0] US-FDA додели ознака за лек кои сè уште не е доволно развиен за утрозид Б против хепатоцелуларен карцином.

Одгледување[уреди | уреди извор]

Црниот ноќник се одгледува како прехранбена култура на неколку континенти, вклучувајќи ги Африка и Северна Америка. Листовите од култивираните соеви се јадат по готвењето.[18] Градинарска форма со овошје 1,27 сантиметри . повремено се одгледува.[50]

Подготовка на почвата[уреди | уреди извор]

Изберете плодни, лабави и лесни за одводнување и наводнување силни садници. Користете ги парцелите од претходните култури кои не засадиле овошје и зеленчук како семе. Копајте длабоко и направете кревет за садници со ширина од 1 метар и висина од 15 сантиметри со ситно гребло. Пред сеидбата наполнете го семето со вода, измешајте ги семките со ситен песок и измешајте ги рамномерно. Посејте ги ретко за да се одгледуваат силни садници. Почва за покривање 0,5 cm по сеидбата. Во зима и пролет, садници треба да се подигнат во малиот лак. Во лето и наесен, садници може да се одгледуваат во малиот лак покриен со мрежа за сонце. Кога садници 3-4 вистински листови, разредување на потенцијалот за раст на слабите садници, и навремено плевене.[51]

Пиреј[уреди | уреди извор]

Црната ноќница може да биде сериозен земјоделски плевел кога се натпреварува со вид на земјоделска култура .[52] Пријавено е како плевел во 61 земја и 37 култури. Хербицидите се користат интензивно за негово контролирање кај полските култури како што е памук .

 1. Grubb, Adam; Raser-Rowland, Annie (2012). The Weed Forager's Handbook. Australia: Hyland House Publishing Pty Ltd. стр. 35. ISBN 9781864471212.
 2. 2,0 2,1 Mohy-ud-dint, A; Khan, Z; Ahmad, M; Kashmiri, MA (2010). „Chemotaxonomic value of alkaloids in Solanum nigrum complex“ (PDF). Pakistan Journal of Botany. 42 (1): 653–660.
 3. Salisbury, EJ (1961). Weeds and Aliens. New Naturalists Series. London: Collins.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 Edmonds, JM; Chewya, JA (1997). Black Nightshades, Solanum nigrum L. and related species. International Plant Genetic Resources Institute. ISBN 9789290433217.
 5. Linnaeus, C (1753). Species Plantarum IV-V.
 6. Solanum nigrum plant profile“. New South Wales Flora Online.
 7. Venkateswarlu, J; Krishna Rao, M (1971). „Inheritance of fruit colour in the Solanum nigrum complex“. Proceedings of the Indian Academy of Sciences, Section B. 74: 137–141. doi:10.1007/BF03050624.
 8. Ogg, AG; Rouger, BS; Schiling, EE (1981). „Characterization of Black Nightshade (Solanum nigrum) and Related Species in the United States“. Weed Science. 29 (1): 27–31. doi:10.1017/S0043174500025789.
 9. 9,0 9,1 9,2 Solanum nigrum Factsheet, South Australian Government
 10. 10,0 10,1 10,2 „Notes on poisoning: black nightshade“. Canadian Poisonous Plants. Canadian Biodiversity Information Facility, Canadian Government. 2014-05-06.
 11. North, P (1977). Poisonous Plants and Fungi in Colour. Blandford Press. стр. 140–141.
 12. 12,0 12,1 Schep, LJ; Slaughter, RJ; Temple, WA (April 3, 2009). „Contaminant berries in frozen vegetables“. The New Zealand Medical Journal. 122 (1292): 95–6. PMID 19448780. Посетено на 2 May 2017.
 13. 13,0 13,1 13,2 Solanum nigrum profile“. IPCS. INCHEM.
 14. Bravo, C.; Velilla, S.; Peco, B. (2014). „Effects of Great Bustard (Otis tarda) gut passage on Black Nightshade (Solanum nigrum) seed germination“. Seed Science Research. 24 (3): 265–271. doi:10.1017/S0960258514000178. |hdl-access= бара |hdl= (help)
 15. Turner, NJ; von Aderka, P (2009). The North American guide to common poisonous plants and mushrooms. Timber Press. стр. 181–182. ISBN 9780881929294.
 16. Tull, D (1999). Edible and Useful Plants of Texas and the Southwest— A Practical Guide. University of Texas Press. ISBN 978-0-292-78164-1.
 17. Read, BE (1977). Famine Foods of the Chiu-Huang Pen-ts'ao. Taipei: Southern Materials Centre.
 18. 18,0 18,1 18,2 Irving, M (2009). The Forager Handbook — A Guide to the Edible plants of Britain. Ebury Press. ISBN 978-0-09191-363-2.
 19. Heine, Bernd; Legère, Karsten (1995). Swahili Plants: An Ethnobotanical Survey. Cologne: Rüdiger Köppe Verlag and Köln. стр. 305. ISBN 3-927620-89-0.
 20. Ignacimuthu, S (2006-05-11). M Ayyanar, Sankara Sivaraman K. „Ethnobotanical investigations among tribes in Madurai District of Tamil Nadu (India)“. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine. 2: 25. doi:10.1186/1746-4269-2-25. PMC 1475842. PMID 16689985.
 21. "Wild Food" Plans with "Famine Foods" Components: Solanum nigrum. Famine Food Guide.
 22. . Nairobi. Отсутно или празно |title= (help)
 23. Asibey-Berko, E; Tayie, FAK. „Proximate analysis of some under-utilized Ghanaian vegetables“. Ghana Journal of Science. 39: 91–96.
 24. Jansen van Rensburg, WS; и др. (2007). „African leafy vegetables in South Africa“. Water SA. 33 (3): 317–326. doi:10.4314/wsa.v33i3.180589.
 25. „umsobosobo, noun“. Dictionary of South African English. Посетено на 9 April 2021.
 26. „Amaranth — vlita — and black nightshade — stifno (Βλήτα και στίφνος)“. Organically Cooked. 2008. Архивирано од изворникот на 2023-01-23. Посетено на 2022-05-07.
 27. „Leunca/ranti“. Sehat itu anugerah. 2010.
 28. „Standard 1.4.4 — Prohibited and Restricted Plants and Fungi“. Australia New Zealand Food Standards Code. Australian Government.
 29. „Nā Puke Wehewehe ʻŌlelo Hawaiʻi“.
 30. Thrum, Manoa Valley, Hawaiian Annual 1892
 31. 31,0 31,1 Grieve, M (1984). A Modern Herbal. Penguin. стр. 582–583.
 32. Schauenberg, P; Paris, F (1977). Guide to Medicinal Plants. Keats Publishing Inc. стр. 53.
 33. Nohara, T; Ikeda, T; Fujiwara, Y; Matsushita, S; и др. (2006). „Physiological functions of solanaceous and tomato steroidal glycosides“. Journal of Natural Medicines. 61: 1–13. doi:10.1007/s11418-006-0021-y.
 34. Ikeda, T; Ando, J; Miyazono, A; Zhu, XH; и др. (March 2000). „Anti-herpes virus activity of Solanum steroidal glycosides“. Biological & Pharmaceutical Bulletin. 23 (3): 363–4. doi:10.1248/bpb.23.363. PMID 10726897.
 35. Nohara, T; Yahara, S.; Kinjo, J (1998). „Bioactive Glycosides from Solanaceous and Leguminous Plants“. Natural Product Sciences. 4 (4): 203–214.
 36. Schmelzer, GH, уред. (2008). PROTA: Medicinal Plants 1.
 37. Jimoh, F.O.; Adedapo, A.A; Afolayan, A.J. (2010). „Comparison of the Nutritional Value and Biological Activities of the Acetone, Methanol and Water Extracts of the Leaves of Solanum nigrum and Leonotis leonorus“. Food and Chemical Toxicology. 48 (3): 964–71. doi:10.1016/j.fct.2010.01.007. PMID 20079394.
 38. 38,0 38,1 38,2 Jain, SK (1968). Medicinal Plants. Thomson Press (India) Ltd. стр. 133–134.
 39. Sikdar, M; Dutta, U (2008). „Traditional Phytotherapy among the Nath People of Assam“ (PDF). Studies on Ethno-Medicine. 2 (1): 39–45. doi:10.1080/09735070.2008.11886313.
 40. Jain, R; Sharma, A; Gupta, S; Sarethy, IP; Gabrani, R (Mar 2011). Solanum nigrum: current perspectives on therapeutic properties“ (PDF). Altern Med Rev. 16 (1): 78–85. PMID 21438649. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-07-05. Посетено на 2022-05-07.
 41. Gubarev, M. I.; Enioutina, E. Y; Taylor, J. L.; Visic, D. M; Daynes, R. A (1998). „Plant‐derived glycoalkaloids protect mice against lethal infection with Salmonella typhimurium“. Phytotherapy Research. 12 (2): 79–88. doi:10.1002/(SICI)1099-1573(199803)12:2<79::AID-PTR192>3.0.CO;2-N.
 42. Jian, L; Qingwang, L; Tao, F; Kun, L (2008). „Aqueous extract of Solanum nigrum inhibit growth of cervical carcinoma (U14) via modulating immune response of tumor bearing mice and inducing apoptosis of tumor cells“. Fitoterapia. 79 (7–8): 548–556. doi:10.1016/j.fitote.2008.06.010. PMID 18687388.
 43. Mohsenikia, M.; Alizadeh, A. M.; Khodayari, S.; Khodayari, H.; Karimi, A. (2013). „The protective and therapeutic effects of alpha-solanine on mice breast cancer“. European Journal of Pharmacology. 718 ((1-3)): 1–9. doi:10.1016/j.ejphar.2013.09.015. PMID 24051269.
 44. Lv, C.; Kong, H.; Dong, G.; Liu, L.; Tong, K.; Sun, H.; Zhou, M. (2014). „Antitumor efficacy of α-solanine against pancreatic cancer in vitro and in vivo“. PLOS ONE. 9 (2): e87868. Bibcode:2014PLoSO...987868L. doi:10.1371/journal.pone.0087868. PMC 3914882. PMID 24505326.
 45. 45,0 45,1 Binbing Ling; Deborah Michel; Meena Kishore Sakharkar; Jian Yang (2016). „Evaluating the cytotoxic effects of the water extracts of four anticancer herbs against human malignant melanoma cells“. Drug Design, Development and Therapy. 10: 3563–3572. doi:10.2147/DDDT.S119214. PMC 5098531. PMID 27843296. Based on the current results, we hypothesized that coadministration of the water extract of S. nigrum could improve the therapeutic efficacy of temozolomide, as well as DTIC, against human MM. Further studies are warranted to prove our hypothesis using a patient-derived xenograft or a mouse xenograft melanoma model.
 46. Wu, X. F.; Shi, H. P.; Tsang, P.; Keung, E. (2008). „Induction and in vitro culture of hairy roots of Solanum nigrum L. Var. Pauciflorum Liou and its solasodine production“. Journal of Molecular Cell Biology. 41 (3): 183–91. PMID 18630597.
 47. Yogananth, N; Bhakyaraj, R; Chanthuru, A; Parvathi, S; Palanivel, S (Jan 2009). „Comparative Analysis of Solasodine from in vitro and in vivo cultures of Solanum nigrum Linn“. Kathmandu University Journal of Science, Engineering, and Technology. 5: 99–103. doi:10.3126/kuset.v5i1.2850.
 48. Akhtar, M. S.; Munir, M. (1989). „Evaluation op the gastric antiulcerogenic effects of Solanum nigrum, Brassica oleracea and Ocimum basilicum in rats“. Journal of Ethnopharmacology. 27 ((1-2)): 163–76. doi:10.1016/0378-8741(89)90088-3. PMID 2515396.
 49. Yu Guo; Karunrat Sakulnarmrat; Izabela Konczaka (2014). „Anti-inflammatory potential of native Australian herbs polyphenols“. Toxicology Reports. 1: 385–390. doi:10.1016/j.toxrep.2014.06.011. PMC 5598408. PMID 28962255.
 50. „Wonderberry“. Center for New Crops & Plant Products, Purdue University.
 51. Vasileiadis; Vasileios, P.; Robert, J.; Froud‐Williams; Llias, G.; Eleftherohorinos (2010). „Tillage and Herbicide Treatments with Inter‐row Cultivation Influence Weed Densities and Yield of Three Industrial Crops“. Weed Biology and Management. 12 (2): 84–90. doi:10.1111/j.1445-6664.2012.00440.x.
 52. Keeley, PE; Thullen, RJ (1991). „Biology and Control of Black Nightshade (Solanum nigrum) in Cotton (Gossypium hirsutum)“. Weed Technology. 5: 713–722. doi:10.1017/S0890037X00033741. JSTOR 3986881.