Треска (состојба)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Треска
Аналоген медицински топломер кој покажува температура од 38.8 °C
Класификација и надворешни извори
СпецијалностInfectious disease, pediatrics
МКБ-10R50
МКБ-9780.6
DiseasesDB18924
MedlinePlus003090
eMedicinemed/785
MeSHD005334

Треската или ендогена хипертермија е состојба која настанува поради нарушување во центарот за терморегулација во хипоталамусот кој започнува да функционира на повисоко ниво под дејство на пирогени.

Диференцијална дијагноза[уреди | уреди извор]

Треската е чест симптом на многу состојби:

  • инфективна болест
  • разни кожни воспаленија
  • имунолошки болести
  • канцери
  • метаболички нарушувања

Пирогени[уреди | уреди извор]

Пироген е супстанца која индуцира треска. Тие можат да бидат внатрешни (ендогени) или надворешни (егзогени) за организмот. Бактериската супстанца липополисахарид (LPS), присутна во клеточниот ѕид на грам-негативните бактерии,[1] е пример за егзоген пироген. Пирогеноста може да варира: во екстремни случаи, некои бактериски пирогени познати како суперантигени може да предизвикаат брзопрогредирачка и опасна треска.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Silhavy TJ, Kahne D, Walker S (2010). „The bacterial cell envelope“. Cold Spring Harbor perspectives in biology. 2 (5): a000414. doi:10.1101/cshperspect.a000414. PMC 2857177. PMID 20452953.