Википедија:Фотографска соработка Македонија-Словенија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Македонија
Словенија
Македонија
Словенија

Фотографска соработка Македонија-Словенијафотографска соработка на македонските викимедијанци од Споделено знаење и невладината организација Словенечки центар - Скопје, која имала за цел промовирање на културното и природното богатство на Словенија преку организирање изложби на слободни фотографии достапни на Ризницата. Во склоп на проектот биле извршени уредувачки потфати во насока на создавање и/или подобрување на содржините за Словенија на Википедија на македонски јазик.

Подготовки[уреди извор]

Одбирањето на фотографиите кои ќе ја претставуваат Словенија, нивното дизајнирање и вметнувањето на текстуалната содржина беше сторено од страна на претставници на Споделено знаење и Словенечки центар Скопје во декември 2022 и јануари 2023 година.

Уредувањето на статии траеше од 30 јануари до 17 февруари кога беа покриени 12 нови статии и 21 подобрена статија. Подробно, на 30 јануари беа подобрени 4 статии и беше создадена 1 статија; на 31-ви беше создадена една статија; на 1 февруари беа создадени 4 статии и беа подобрени три статии; на 2-ри беа создадени пет статии и беше подобрена една статија; на 7-ми и 8-ми беше создадена по една статија. На 13 февруари биле подобрени две статии. Следниот ден беа подобрени четири статии. На 15ти беа подобрени три статии. Уште три статии беа подобрени на 16ти. Последната подобрена статија беше на 17 февруари.

Опфатени статии
Корисник Статии
Dandarmkd
 1. Нова Горица (П)
 2. Чрномељ (Н)
 3. Пиран (П)
 4. Крањ (П)
 5. Копер (П)
 6. Прешернов плоштад (Н)
 7. Плоштад „Кирил и Методиј“ (Љубљана) (Н)
 8. Црква „Св. Кирил и Методиј“ (Бежиград, Љубљана) (Н)
 9. Тромостовје (Н)
 10. Цеље (П)
 11. Центар (населба во Цеље) (Н)
 12. Цељски замок (П)
 13. Марибор (П)
 14. Драва (П)
 15. Главен плоштад (Марибор) (Н)
 16. Црква „Св. Јован Крстител“ (Рибчев Лаз) (Н)
 17. Шкоцјански Јами (Н)
 18. Идриска чипка (Н)
 19. Ложа (Копер) (Н)
 20. Насликана пчеларничка даска (Н)
 21. Горењска (П)
 22. Крањска (П)
 23. Примож Трубар (П)
 24. Франце Прешерн (П)
 25. Иван Цанкар (П)
 26. Љубљаница (П)
 27. Птуј (замок) (П)
 28. Брежице (замок) (П)
 29. Снежник (замок) (П)
 30. Шкофја Лока (П)
 31. Бохињско Езеро (П)
 32. Бледско Езеро (П)
 33. Триглав (П)
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Изложба[уреди извор]

Брошура[уреди извор]

Преглед на фотографиите коишто ќе бидат изложени:

Фотографија Опис Автор Лиценца
Култура
Julka Raspet kleklja (poušter "poinkl", klinci in papir). Zakriž 1954.jpg
Идриска чипка Борис Орел јавен домен
JansevCebelnjak1.jpg
Насликани пчелни сандаци Žiga јавен домен
Oberkrainer Tracht, Kranj - Slowenien.jpg
Горењска народна носија Naturpuur CC-BY-SA 4.0
Benedikt Lergetporer - Girl in Native Costume, Carniola, Austro-Hungary.jpg
Крањска народна носија Бенедикт Лергетпорер јавен домен
Личности
Primoz-Trubar.jpg
Примож Трубар Јоахим Ледерлајн јавен домен
France Prešeren (11306680775).jpg
Франце Прешерн The British Library јавен домен
Ivan Cankar 1915.jpg
Иван Цанкар непознат јавен домен
Архитектура
Loggia Koper.jpg
Ложа, Копер MrPanyGoff CC-BY-SA 4.0
Prešernov trg.jpg
Прешернов плоштад Петар Милошевиќ CC-BY-SA 3.0
Copy of the Robba fountain and Town Square (11993012636).jpg
Плоштад „Кирил и Методиј“, Љубљана Jorge Láscar CC-BY-SA 2.0
Ciril in Metod cerkev Bežigrad2.jpg
Црква „Св. Кирил и Методиј“, Бежиград, Љубљана Shabicht CC-BY-SA 4.0
Ljubljanica 01.jpg
Љубљаница и Тромостовје, Љубљана Михаел Грмек CC-BY-SA 3.0
Staro jedro Celje.jpg
Старо градско јадро, Цеље Jopa Pituchopa CC-BY-SA 4.0
Celjski grad s Pečovnika.jpg
Цељски замок Михаел Симонич CC-BY-SA 3.0
18-07-04-Maribor-IMG 20180704 151256 560.jpg
Главен плоштад, Марибор Ралф Ролетшек GFDL 1.2
Kostel sv. Jana Křtitele.jpg
Црква „Св. Јован Крстител“, Рибчев Лаз Ондреј Жвачек CC-BY-SA 3.0,2.5
sl:Slika:Cerkev sv. Cirila in Metoda, Maribor.JPG Црква „Св. Кирил и Методиј“, Марибор Андреј Цизл јавен домен
View of Ptuj Castle 01.jpg
Замок Птуј Кшиштоф Голик CC-BY-SA 4.0
Grad Brežice okno.jpg
Замок Брежице Петар Милошевиќ CC-BY-SA 4.0
Snežnik castle - januar 2016.jpg
Замок Снежник Михаел Грмек CC-BY-SA 4.0
Градови
Nova Gorica 0720069 1600x1062 77.jpg
Нова Горица Јохан Јариц CC-BY-SA-3.0,2.5,2.0,1.0
Občina Črnomelj.jpg
Чрномељ Општина Чрномељ CC-BY-SA-4.0
View of Piran, Slovenia. (52294554851).jpg
Пиран Димитриј Аникин CC-BY-SA 2.0
Kranj veduto Kranja fotomorgana 1.jpg
Крањ Андраж Муљавец CC-BY-SA 4.0
View of Celje (28189851435).jpg
Цеље Бернд Талер CC-BY-SA 2.0
Maribor Lent.jpg
Марибор и Драва Андреј Јакобчич CC-BY-SA 3.0
Cappuchin Bridge (30706076020).jpg
Шкофја Лока Бернд Талер CC-BY-SA 2.0
Природа и див свет
Lago Bohinj (11208617155).jpg
Бохињско Езеро Vicente Villamón CC-BY-SA-2.0
Bled (44075321461).jpg
Бледско Езеро Нил Рикардс CC-BY-SA-2.0
Postojna (26330417008).jpg
Постојнска Јама bebatut CC-BY-SA-2.0
Cuevas Skocjan (9678956389).jpg
Шкоцјански Јами Vicente Villamón CC-BY-SA-2.0
Triglav.jpg
Триглав Андреј Јакобчич CC-BY-SA-3.0
Grottenolm in Postojna Cave.jpg
Човечка рипка Fiver, der Hellseher CC-BY-SA-4.0
Ohm (human fish) (41767603545).jpg
Човечка рипка aiva. CC-BY-2.0
P anguinus parkelj-head.jpg
Човечка рипка Арне Ходалич CC-BY-SA-3.0
P anguinus-head.jpg
Човечка рипка Арне Ходалич CC-BY-SA-3.0
P anguinus-head1.jpg
Човечка рипка Арне Ходалич CC-BY-SA-3.0
P anguinus1.jpg
Човечка рипка Арне Ходалич CC-BY-SA-3.0
P anguinus2.jpg
Човечка рипка Арне Ходалич CC-BY-SA-3.0
Proteus anguinus (2258418123).jpg
Човечка рипка Isaac Bordas CC-BY-SA-2.0
Proteus anguinus Postojnska Jama Slovenija.jpg
Човечка рипка Боштјан Бургер јавен домен

Забелешка: Фотографиите кои прикажуваат човечка рипка се искористени како колаж односно претставуваат една композиција.

Отворање[уреди извор]

На 17 февруари, заедно со Словенечки центар - Скопје, ја одрживме нашата изложба посветена на Словенија. Тогаш прикажавме 33 фотографии кои прикажуваа истакнати личности од Словенија, архитектура, градови, природа. На отворањето присуствуваа 56 лица меѓу кои беше и заменик-амбасадорот Татјана Ковачич која, заедно со организаторите од Споделено знаење и Сашо Стојковски од Словенечки центар - Скопје, одржа говор.

Неколку дена подоцна, професорите од СЕПУГС „Васил Антевски Дрен“, училиште кое исто така придонесе на денот на отворањето на изложбата, направија обиколка со своите ученици како еден вид екскурзија. Присутни беа вкупно 31 лице.