Лисица (соѕвездие)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Лисица
Соѕвездие
Vulpecula
Список на ѕвезди во соѕвездието Лисица
Кратенка Vul
Генитивно Vulpeculae
Ректасцензија 20 ч.
Деклинација +25°
Површина 268 (°)² (55th)
Главни ѕвезди 5, 20
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
33
Ѕвезди со планети 3
Ѕвезди посјајни од 3,00m 0
Ѕвезди во радиус од 10,00 пс (32,62 сг) 0
Најсјајна ѕвезда α Vul (Anser) (4.44m)
Најблиска ѕвезда PY Vul
сг,  пс)
Месијеови објекти 1
Соседни
соѕвездија
Лебед
Лира
Херкул
Sagitta
Делфин
Пегаз
Видливо на ширина од +90° до −55°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец септември.

Лисица (или Вулпекула, латински Vulpecula) е не толку видливо соѕвездие а северното небо. Забележано е во 17 век, и се наоѓа во средината на летниот триаголник (астеризам составен од од сјајните ѕвезди Денеб, Вега и Алтаир).


Наводи[уреди]

Надворешни врски[уреди]