Прејди на содржината

588 Ахил

Од Википедија — слободната енциклопедија
588 Ахил
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено22 февруари 1906
Ознаки
Наречена по
Ахил
1906 TG
Тројански астероиди
Орбитални особености
Епоха 22 октомври 2004 (ЈД 2453300.5)
Афел5,956 ае (890.944 Gm)
Перихел4,428 ае (662.395 Gm)
5,192 ае (776.669 Gm)
Занесеност0,147
11,83 a (4320.803 ден.)
13,00 km/s
157,779°
Наклон10,324°
316,583°
132,770°
Физички особености
Димензии135,5 km[1]
7,3 hr[1]
Албедо0,0328[1]
Спектрален тип
D[1]
8,67[1]

588 Ахил — првиот тројански астероид откриен на 22 февруари 1906 година осд страна на германскиот астроном Макс Волф. Наречен е по ликот Ахил, измислен херој од Илијада. Тој е во орбита во L4 Лагранжова точка при системот СонцеЈупитер. Кога биле откриени неколку такви астероиди, се воспостаило правило дека точката L4 се „тројански астероиди (грци)“, додека пак оние во точката L5 се „тројански астероиди (тројанци)“, но не пред секоја група од астероиди да има свои „шпиони“ (624 Хектор кај грците и 617 Патрокле кај тројанците.

Засновајќи се на податоците од IRAS, Ахил има пречник од 135 км и е 6 по големина тројански астероид.[2]

Најголемите Јупитерови тројанци
Тројанец Пречник (км)
624 Хектор 225
617 Патроколо 140
911 Агамемнон 131
588 Ахил 130
3451 Ментор 126
3317 Парис 119
1867 Дејфоб 118
1172 Енеј 118
1437 Диомед 118
1143 Одисеј 115
Извор: База на мали небесни тела на JPL, податоци од NEOWISE

Фотометриските набљудувања на овој астероид во периодот на 1994 гдина се искористени за образување на светлинска крива со која е определен вртежниот период од 7,32 ± 0,02 часа со промнлива светлинска величина 0,31 ± 0,01. Овој резултат бил во согласност со претходните резултати.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 „JPL Small-Body Database Browser: 588 Achilles (1906 TG)“ (2012-02-23 last obs). Jet Propulsion Laboratory.
  2. „JPL Small-Body Database Search Engine: orbital class (TJN) and diameter > 50 (km)“. JPL's Solar System Dynamics Group. Посетено на 2012-03-28.
  3. doi:10.1088.2F0004-6256.2F141.2F5.2F170
    Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно

Надворешни врски[уреди | уреди извор]