Прејди на содржината

540 Розамунда

Од Википедија — слободната енциклопедија
540 Розамунда
Тридимензионален приказ на 540 Розамунда заснован на светлинската крива.
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено3 август 1904
Ознаки
1904 ON
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел2,418 ае
Перихел2,020 ае
2,219 ае
Занесеност0,090
3,305 a
332,853°
Наклон5,576°
202,267°
337,295°

540 Розамундаастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 9 јануари 1904 година.Астероид од спектрален тип S [1] кој припаѓа на Флориното семејство. Неговиот пречник изнесува 19 км и има албедо кое изнесува 0,243 [2]. Неговиот вртежен период изнесува 9,336 часа.[3]