343 Остара

Од Википедија — слободната енциклопедија
343 Остара
3Д модел на астероидот 343 Остара
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено15 ноември 1892
Ознаки
Наречена по
Остара
1892 N
Главен појас
Орбитални особености
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел443,801 Gm (2,967 ае)
Перихел277,836 Gm (1,857 ае)
360,819 Gm (2,412 ае)
Занесеност0,23
1368,156 ден (3,75 a)
19,18 km/s
352,198°
Наклон3,274°
38,755°
9,123°
Физички особености
Димензии19,0 km
Масанепозната
Средна густина
непозната
непозната
непозната
непозната
Албедонепознато
Температуранепозната
Спектрален тип
непознат
11,56

343 Остара — вообичаен астероид од главниот појас.

Откриен од Макс Волф на 15 ноември 1892 година во Хајделберг.

Орбита на астероидот 343 Остара