Прејди на содржината

342 Ендимион

Од Википедија — слободната енциклопедија
342 Ендимион
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено17 октомври 1892
Ознаки
Наречена по
Ендимион
1892 K
главен појас
Орбитални особености
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел433,313 Gm (2,897 ае)
Перихел335,435 Gm (2,242 ае)
384,374 Gm (2,569 ае)
Занесеност0,127
1504,296 d (4,12 a)
18,58 km/s
49,705°
Наклон7,339°
232,772°
225,41°
Физички особености
Димензии61,0 km
Масанепознато
Средна густина
непознато
непознато
непознато
непознато
Албедонепознато
Температуранепознато
Спектрален тип
непознато
10,22

342 Ендимион — голем астероид од главниот појас .

Откриен од страна на германскиот астроном Макс Волф на 17 октомври 1892 година во Хајделберг.

Орбита на астероидот 342 Ендимион