Прејди на содржината

14 септември (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поврзани статии: починати на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 септември
Поврзани категории: починати на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 септември
775  Константин V Копронимвизантиски цар.
891  Стефан Vримски папа.
1435  Јован — Прв војвода од Бедфорд.
1495  Елизабета Тјудор — ќерка на кралот Хенри VII.
1523  Адријан VI — римски папа.
1901  Вилијам Макинлипретседател на САД.
1906  Армен Купчу — гркомански андартски деец.
1924  Арсениј Јовков — македонски режисер, револуционер и публицист.
1926  Јохан Лудвиг Емил Дрејер — данско-ирски астроном.
1927  Изадора Данкан — американска балерина.
1937  Томаш Масарик — чешки социолог, филозоф и политичар.
1942  Борка ВелескиНароден херој на Југославија.
1976  Павле Караѓорѓевиќ — син на кнезот Арсен Караѓорѓевиќ.
1977  Леополд Стоковски — американски диригент.
1982  Грејс Кели — принцеза на Монако
1996  Пеце Атанасовски — македонски инструменталист.
1996  Благоја Николовски — македонски тенор.
2009  Ристо Давчевски — македонски поет.
2009  Патрик Свејзи — американски глумец.