Прејди на содржината

8 септември (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поврзани статии: починати на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 септември
Поврзани категории: починати на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 септември
701  Сергиј Iримски папа.
1397  Томас — Прв војвода од Глостер.
780  Лав IV Хазарцар на Византија.
1613  Карло Џезуалдо — италијански композитор.
1645  Џон Коук — англиски политичар.
1811  Петер Симон Палас — германско-руски зоолог и ботаничар.
1945  Атанас Стојаноски — борец во НОВ.
1949  Рихард Штраус — германски композитор и диригент.
1977  Зеро Мостел — американски глумец.
1978  Рикардо Самора — шпански фудбалер.
1979  Видое Смилевски - Бато — македонски народен херој.
2003  Лени Рифенштал — германска филмска режисерка и глумица.
2015  Мирослав Јосиќ Вишњиќ — српски писател.
2017  Љубиша Самарџиќ — југословенски и српски глумец.
2022  Елизабета II — британска кралица.