12 септември (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поврзани статии: починати на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 септември
Поврзани категории: починати на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 септември
1362  Инокентиј VIримски папа.
1612  Василиј IV — руски цар.
1874  Франсоа Гизо — француски политичар и историчар.
1912  Стамат Икономов — бугарски офицер.
1924  Георги Атанасов — бугарски офицер.
1942  Стив Наумовнароден херој на Македонија.
1942  Мите Богоевскинароден херој на Македонија.
1970  Џејкоб Вајнер — канадски економист.
1981  Еуџенио Монталеиталијански поет, најпознат претставник на Италијанскиот херметизам.
1986  Драгутин Аврамовски - „Гуте“ — македонски академски сликар и графичар.
1986  Жак-Анри Лартиг — француски фотограф.
1996  Тома Прошев — македонски композитор.
2003  Џони Кеш — американски кантри кантри пејач.
2010  Клод Шаброл — француски режисер.