Терски лапонски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Терски лапонски јазик
saa´mekiill 
Изговор: саа мекил
Зборуван во: Русија 
Регион: полуостров Кола
Вкупно говорници:
Јазично семејство: уралски
 угрофински
  фино-пермски
   фино-волшки
    фино-лапски
     Лапонски
      Терски лапонски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: smi
ISO 639-2: smi
ISO 639-3: sjt 
Под број 9 е прикажан терскиот лапонски јазик

Терскиот лапонски јазик — дел од групата на лапонски јазици од угрофинското семејство.. Јазикот бил зборуван во североисточниот дел на полуостровот Кола, но денес јазикот е при изумирање. Денес има околу 10 луѓе што го зборуваат. Терскиот лапонски јазик не е пишан јазик.