Средоземни игри 1997

Од Википедија — слободната енциклопедија
XIII Средоземни игри
Бари 1997
Град домаќин Бари, Италија
Број на држави 21
Број на спортисти 3.803
Број на спортови 27
Број на натпревари 234
Отворање {{{Отворање}}}
Затворање 25 јули 1997
Стадион Стадион Свети Никола

XIII Средоземни игри се одржаа во Бари, Италија од 13 до 25 јули 1997. На игрите учествуваа спортисти од 21 земја, кои се натпреварувале во 27 спортови.

Освојувачи на медали[уреди | уреди извор]

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Италија (домаќин) 76 62 55 193
2  Франција 55 44 47 146
3  Турција 28 16 21 65
4  Шпанија 18 30 47 95
5  Грција 19 22 21 62
6  Алжир 6 8 8 22
7  Хрватска 6 16 10 32
8  Словенија 5 8 10 23
9 Југославија Југославија 5 4 13 22
10 Мароко Мароко 5 4 9 18
11 Египет Египет 3 6 10 19
12 Тунис Тунис 2 3 9 14
13 Сирија Сирија 2 1 2 5
14  Кипар 0 3 4 7
15 Босна и Херцеговина 0 1 1 2
15  Албанија 0 1 1 2
15  Малта 0 1 1 2
18  Сан Марино 0 1 0 1
Вкупно 230 231 269 730

Надворешни врски[уреди | уреди извор]