Средоземни игри 1987

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
X Средоземни игри
Латакија 1987
Град домаќин Латакија, Сирија
Број на држави 18
Број на спортисти 2.180
Број на спортови 19
Број на натпревари 162
Отворање 11 септември 1987
Затворање 25 септември 1987
Стадион Спортски град Латакија

X Средоземни игри се одржале во Латакија, Сирија од 11 до 25 септември 1987. На игрите учествувале спортисти од 18 земји, кои се натпреварувале во 19 спортови.

Освојувачи на медали[уреди | уреди извор]

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Италија 69 45 38 152
2 СФРЈ СФР Југославија 17 19 17 53
3  Франција 16 30 22 68
4  Шпанија 15 21 33 69
5 Мароко Мароко 9 8 3 20
6 Сирија Сирија (домаќин) 9 6 12 27
7  Турција 8 9 22 39
8  Грција 7 14 16 37
9  Алжир 5 3 4 12
10 Египет Египет 4 4 6 14
11  Албанија 3 1 4 8
12 Тунис Тунис 2 4 5 11
13  Кипар 2 0 0 2
14 Либан Либан 0 1 0 1
14  Сан Марино 0 1 0 1
Вкупно 166 166 182 514

Надворешни врски[уреди | уреди извор]