Средоземни игри 1951

Од Википедија — слободната енциклопедија
I Средоземни игри
Александрија 1951
I Средоземни игри Александрија 1951
Град домаќин Александрија, Египет
Број на држави 10
Број на спортисти 734
Број на спортови 13
Број на натпревари
Отворање {{{Отворање}}}
Затворање 20 октомври 1951
Стадион

I Средоземни игри се одржале во Александрија, Египет. На игрите учествуваче 734 спортисти (сите мажи) од 10 земји-учеснички. Настанот се одржал од 5 до 20 октомври 1951.

Освојувачи на медали[уреди | уреди извор]

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Италија 28 22 12 62
2  Франција 26 13 5 44
3 Египет (домаќин) 20 26 16 62
4  Турција 10 3 7 20
5 Грција 4 9 8 21
6 СФРЈ СФР Југославија 3 5 7 17
7 Шпанија 1 4 4 9
8 Либан Либан 0 5 14 19
9 Сирија Сирија 0 3 10 13
Вкупно 92 90 86 268

Надворешни врски[уреди | уреди извор]