Средоземни игри 2001

Од Википедија — слободната енциклопедија
XIV Средоземни игри
Тунис 2001
Град домаќин Тунис, Тунис
Број на држави 23
Број на спортисти 3.041
Број на спортови 23
Број на натпревари 230
Отворање {{{Отворање}}}
Затворање 15 септември 2001
Стадион Стадион 7 ноември

XIV Средоземни игри се одржаа во Тунис, Тунис од 2 до 15 септември 2001. На игрите учествуваа спортисти од 23 земји, кои се натпреварувале во 23 спортови. Со организацијата на овие игри, Тунис стана првиот и досега единствен град, којшто бил домаќин на две Средоземни игри.

Освојувачи на медали[уреди | уреди извор]

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Франција 40 32 50 122
2  Италија 38 59 39 136
3  Турција 33 16 12 61
4  Шпанија 31 26 41 98
5  Грција 28 33 26 87
6 Тунис Тунис (домаќин) 19 12 25 56
7  Алжир 10 10 12 32
8 Египет Египет 7 13 17 37
9  Хрватска 6 6 6 18
10 Мароко Мароко 6 4 5 15
11  Словенија 5 5 10 20
12 Југославија Југославија 3 5 14 22
13  Кипар 1 1 3 5
14 Сирија Сирија 0 5 4 9
15 Либан Либан 0 1 1 2
16  Албанија 0 1 0 1
17  Босна и Херцеговина 0 0 3 3
18 Либија 0 0 1 1
Вкупно 227 229 269 725

Надворешни врски[уреди | уреди извор]