Прејди на содржината

Средоземни игри 1975

Од Википедија — слободната енциклопедија
VII Средоземни игри
Алжир 1975
Град домаќин Алжир, Алжир
Број на држави 15
Број на спортисти 2.444
Број на спортови 19
Број на натпревари 160
Отворање {{{Отворање}}}
Затворање 6 септември 1975
Стадион

VII Средоземни игри се одржале во Алжир, Алжир од 23 август до 6 септември 1975. На игрите учествувале спортисти од 15 земји, кои се натпреварувале во 19 спортови.

Освојувачи на медали[уреди | уреди извор]

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Италија 51 40 36 127
2  Франција 31 25 23 79
3 СФРЈ СФР Југославија 24 17 23 64
4 Шпанија 14 27 29 70
5  Турција 12 11 8 31
6 Грција 9 12 16 37
7 Египет Египет 6 12 15 33
8  Алжир (домаќин) 4 7 9 20
9 Сирија Сирија 3 2 11 16
10 Тунис Тунис 3 2 2 7
11 Либан Либан 3 0 1 4
12 Мароко Мароко 0 4 4 8
13 Либија 0 1 2 3
Вкупно 160 160 179 499

Надворешни врски[уреди | уреди извор]