Прејди на содржината

Средоземни игри 1967

Од Википедија — слободната енциклопедија
V Средоземни игри
Тунис 1967
Град домаќин Тунис, Тунис
Број на држави 12
Број на спортисти 1.249
Број на спортови 14
Број на натпревари 93
Отворање {{{Отворање}}}
Затворање 17 септември 1967
Стадион

V Средоземни игри се одржале во Тунис, Тунис од 8 до 17 септември 1967. На игрите учествувале спортисти од 12 земји, кои се натпреварувале во 14 спортови. За првпат се натпреварувале и жени.

Освојувачи на медали

[уреди | уреди извор]

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Италија 35 26 22 83
2 СФРЈ СФР Југославија 15 16 5 36
3 Шпанија 10 14 27 51
4  Турција 9 9 6 24
5  Франција 7 4 4 15
6 Тунис Тунис (домаќин) 5 9 11 25
7 Грција 5 6 12 23
8 Мароко Мароко 1 1 3 5
9  Алжир 0 0 3 3
10 Либан Либан 0 0 2 2
11 Либан Либан 0 0 1 1
Вкупно 87 85 96 268

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]