Прејди на содржината

Средоземни игри 1993

Од Википедија — слободната енциклопедија
XII Средоземни игри
Лангдок-Русијон 1993
Град домаќин Лангдок-Русијон, Франција
Број на држави 19
Број на спортисти 2.598
Број на спортови 24
Број на натпревари 217
Отворање {{{Отворање}}}
Затворање 27 јули 1993
Стадион

XII Средоземни игри се одржаа во Лангдок-Русијон, Франција од 16 до 27 јуни 1993. На игрите учествуваа спортисти од 19 земји, кои се натпреварувале во 24 спортови.

Освојувачи на медали[уреди | уреди извор]

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Франција 83 53 56 192
2  Италија 37 44 40 121
3  Турција 34 20 10 64
4  Грција 17 25 24 66
5  Шпанија 13 40 33 86
6  Хрватска 9 6 19 34
7 Мароко Мароко 7 7 13 27
8  Алжир 5 6 11 22
9  Словенија 5 6 8 19
10 Египет Египет 4 9 16 29
11 Сирија Сирија 4 2 5 11
12 Босна и Херцеговина 2 0 1 3
13 Тунис Тунис 1 1 8 10
14  Албанија 0 2 0 2
15  Кипар 0 1 2 3
16  Сан Марино 0 1 0 1
17  Малта 0 0 1 1
Вкупно 221 223 247 691

Надворешни врски[уреди | уреди извор]