Средоземни игри 1983

Од Википедија — слободната енциклопедија
IX Средоземни игри
Казабланка 1983
Град домаќин Казабланка, Мароко
Број на држави 16
Број на спортисти 2.048
Број на спортови 20
Број на натпревари 162
Отворање {{{Отворање}}}
Затворање 17 септември 1983
Стадион Стадион Мохамед V

IX Средоземни игри се одржале во Казабланка, Мароко од 3 до 17 септември 1983. На игрите учествувале спортисти од 16 земји, кои се натпреварувале во 20 спортови.

Освојувачи на медали[уреди | уреди извор]

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Италија 53 43 46 142
2  Франција 32 39 26 97
3  Шпанија 17 20 27 64
4 СФРЈ СФР Југославија 16 18 19 53
5  Турција 12 5 14 31
6  Грција 11 10 13 34
7 Мароко Мароко (домаќин) 8 5 7 20
8  Алжир 4 3 7 14
9 Тунис Тунис 4 1 4 9
10 Египет Египет 1 9 12 22
11 Либан Либан 1 2 0 3
12 Сирија Сирија 0 3 2 5
Вкупно 159 158 177 494

Надворешни врски[уреди | уреди извор]