Средоземни игри 1979

Од Википедија — слободната енциклопедија
VIII Средоземни игри
Сплит 1979
Град домаќин Сплит, СФР Југославија (денес Хрватска)
Број на држави 14
Број на спортисти 2.048
Број на спортови 26
Број на натпревари 192
Отворање {{{Отворање}}}
Затворање 29 септември 1979
Стадион Стадион Пољуд

VIII Средоземни игри се одржале во Сплит, СФР Југославија (денес Хрватска) од 15 до 29 септември 1979. На игрите учествувале спортисти од 14 земји, кои се натпреварувале во 26 спортови.

Маскота на игрите била средоземноорската мечка Адријана.

Освојувачи на медали[уреди | уреди извор]

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1 СФРЈ СФР Југославија (домаќин) 56 38 33 127
2  Франција 55 40 34 129
3  Италија 49 63 47 159
4  Шпанија 16 20 32 68
5  Грција 7 10 13 27
6  Турција 5 5 14 24
7 Египет Египет 3 9 10 22
8  Алжир 1 5 10 16
9 Тунис Тунис 1 2 9 12
10 Либан Либан 1 1 0 2
11 Сирија Сирија 1 0 0 1
12 Мароко Мароко 0 2 3 5
Вкупно 195 195 205 595

Надворешни врски[уреди | уреди извор]