Средоземни игри 2009

Од Википедија — слободната енциклопедија
XVI Средоземни игри
Пескара 2009
Град домаќин Пескара, Италија
Број на држави 23
Број на спортисти
Број на спортови 28
Број на натпревари
Отворање {{{Отворање}}}
Затворање 5 јули 2009
Стадион Стадион Адриатико

XVI Средоземни игри се одржаа во Пескара, Италија од 26 јуни до 5 јули 2009. На игрите учествуваа спортисти од 23 земји, кои се натпреварувале во 28 спортови.

Земји-учеснички[уреди | уреди извор]

Спортови[уреди | уреди извор]

Изградба на Средоземното село, април 2009

Освојувачи на медали[уреди | уреди извор]

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Италија (домаќин) 64 49 63 176
2  Франција 48 53 39 140
3  Шпанија 28 21 34 83
4  Турција 20 19 26 65
5  Грција 19 14 31 64
6 Тунис Тунис 13 11 13 37
7 Египет Египет 11 10 13 34
8  Србија 9 13 13 35
9  Словенија 7 9 10 26
10 Мароко Мароко 6 9 6 21
11  Хрватска 5 12 11 28
12  Кипар 3 4 1 8
13  Албанија 2 4 0 6
14  Алжир 2 3 12 17
15 Сирија Сирија 2 3 7 12
16 Црна Гора Црна Гора 2 2 3 7
17  Сан Марино 1 3 2 6
18 Либија 1 0 6 7
19  Босна и Херцеговина 0 3 5 8
20  Малта 0 1 0 1
-  Монако 0 1 0 1
Вкупно 243 244 295 782

Надворешни врски[уреди | уреди извор]