Средоземни игри 1991

Од Википедија — слободната енциклопедија
XI Средоземни игри
Атина 1991
Град домаќин Атина, Грција
Број на држави 18
Број на спортисти 2.762
Број на спортови 24
Број на натпревари 217
Отворање {{{Отворање}}}
Затворање 12 јули 1991
Стадион Олимписки стадион

XI Средоземни игри се одржаа во Атина, Грција од 28 јуни до 12 јули 1991. На игрите учествувале спортисти од 18 земји, кои се натпреваруваа во 24 спортови.

Освојувачи на медали[уреди | уреди извор]

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Италија 67 49 52 168
2  Франција 48 57 34 139
3  Турција 23 11 12 46
4  Шпанија 22 39 49 110
5 СФРЈ СФР Југославија 16 13 9 38
6  Грција (домаќин) 9 21 30 60
7  Алжир 9 3 5 17
8 Египет Египет 8 10 17 35
9 Мароко Мароко 5 5 10 20
11 Сирија Сирија 4 2 5 11
12  Кипар 1 2 1 4
13 Либан Либан 1 1 1 3
14 Тунис Тунис 1 0 5 6
15  Албанија 0 4 4 8
Вкупно 214 217 234 665

Надворешни врски[уреди | уреди извор]