Средоземни игри 1963

Од Википедија — слободната енциклопедија
IV Средоземни игри
Неапол 1963
Град домаќин Неапол, Италија
Број на држави 13
Број на спортисти 1.057
Број на спортови 17
Број на натпревари 93
Отворање {{{Отворање}}}
Затворање 29 септември 1963
Стадион

IV Средоземни игри се одржале во Неапол, Италија од 21 до 29 септември 1963. На игрите настапиле спортисти од 13 земји, кои се натпреварувале во 17 спортови.

Освојувачи на медали[уреди | уреди извор]

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Италија (домаќин) 32 21 16 69
2  Турција 10 3 4 17
3  Франција 8 14 8 30
4 СФРЈ СФР Југославија 6 8 8 22
5 Египет Египет 5 13 9 27
6 Шпанија 4 4 12 20
7 Сирија Сирија 0 1 3 4
8 Тунис Тунис 0 1 1 2
9 Мароко Мароко 0 0 7 7
10 Грција 0 0 5 5
11 Либан Либан 0 0 1 1
 Монако 0 0 1 1
Вкупно 65 65 75 205

Надворешни врски[уреди | уреди извор]