Светско првенство во алпско скијање

Од Википедија — слободната енциклопедија

Светското првенство во алпско скијање е натпревар во алпско скијање организиран од Меѓународната скијачка федерација (ФИС).

Историја[уреди | уреди извор]

Првото светско првенство во алпско скијање се одржало во 1931 година. Во текот на 1930-тите, првенството се одржувало секоја година во Европа, а по избувнувањето на Втората светска војна било прекинато. Во 1941 година се одржало првенство, но учествувале скијачи само од државите на Оската или од држави кои не биле во војна со нив. ФИС во 1946 година не ги признала резултатите од тоа првенство поради ограничениот број учесници, и затоа не се сметаат за официјални.[1]

По војната, првенствата биле поврзани со Олимписките игри неколку децении. Од 1948 до 1982 година, првенството се одржувало во парни години, а Зимските олимписки игри воедно биле и Светски првенства до 1980 година, и посебно првенство се одржувало во парни неолимписки години. Првенството во 1950 година во САД во Аспен било прво светско првенство одржано вон Европа.

Алпската комбинација била отфрлена по 1948 и бил воведен велеслаломот во 1950 година. Комбинациите се вратиле на светските првенства во 1954 година како трка во која се пресметувале резултатите од три дисциплини: спуст, велеслалом и слалом. За време на олимписките години од 1956 до 1980 година, ФИС доделувал медали за комбинација на Светското првенство, но победниците не добивале олимписки медали. Комбинацијата како одделна дисциплина се вратила во 1982 година со две возења во свој спуст и слалом, а Супервелеслаломот бил додаден на програмата во 1987 година. (И двете дисциплини биле додадени на Олимпијадата во 1988 година.)

Во 1983 и 1984 година немало Светски првенства, а од 1985 година, тие се закажуваат во непарни години, независно од Зимските олимписки игри.

Список на првенства[уреди | уреди извор]

Год. Место Држава Натпреварување Официјално име на натпреварувањето [2]
1931. Мирен  Швајцарија Светско првенство во алпско скијање 1931.   1. Светско првенство во алпско скијање
1932. Кортина д'Ампецо  Италија Светско првенство во алпско скијање 1932. 2. Светско првенство во алпско скијање
1933. Инсбрук  Австрија Светско првенство во алпско скијање 1933. 3. Светско првенство во алпско скијање
1934. Санкт Мориц  Швајцарија Светско првенство во алпско скијање 1934. 4. Светско првенство во алпско скијање
1935. Мирен  Швајцарија Светско првенство во алпско скијање 1935. 5. Светско првенство во алпско скијање
1936. Инсбрук  Австрија Светско првенство во алпско скијање 1936. 6th Светско првенство во алпско скијање
1937. Шамони  Франција Светско првенство во алпско скијање 1937. 7. Светско првенство во алпско скијање
1938. Енгелберг  Швајцарија Светско првенство во алпско скијање 1938. 8. Светско првенство во алпско скијање
1939. Закопане  Полска Светско првенство во алпско скијање 1939. 9. Светско првенство во алпско скијање
1941. Кортина д'Ампецо  Италија Светско првенство во алпско скијање 1941. неофицијално
1948. Санкт Мориц  Швајцарија Зимски олимписки игри 1948. 10. Светско првенство во алпско скијање
1950. Аспен,  САД Светско првенство во алпско скијање 1950 11. Светско првенство во алпско скијање
1952. Осло  Норвешка Зимски олимписки игри 1952. 12. Светско првенство во алпско скијање
1954. Оре  Шведска Светско првенство во алпско скијање 1954 13. Светско првенство во алпско скијање
1956. Кортина д'Ампецо  Италија Зимски олимписки игри 1956. 14. Светско првенство во алпско скијање
1958. Бад Гаштајн  Австрија Светско првенство во алпско скијање 1958 15. Светско првенство во алпско скијање
1960. Скво Вели  САД Зимски олимписки игри 1960. 16. Светско првенство во алпско скијање
1962. Шамони  Франција Светско првенство во алпско скијање 1962 17. Светско првенство во алпско скијање
1964. Инсбрук  Австрија Зимски олимписки игри 1964. 18. Светско првенство во алпско скијање
1966. Портиљо  Чиле Светско првенство во алпско скијање 1966. 19. Светско првенство во алпско скијање
1968. Гренобл  Франција Зимски олимписки игри 1968. 20. Светско првенство во алпско скијање
1970. Вал Гардена  Италија Светско првенство во алпско скијање 1970. 21. Светско првенство во алпско скијање
1972. Сапоро Јапонија Зимски олимписки игри 1972. 22. Светско првенство во алпско скијање
1974. Санкт Мориц  Швајцарија Светско првенство во алпско скијање 1974. 23. Светско првенство во алпско скијање
1976. Инсбрук  Австрија Зимски олимписки игри 1976. 24. Светско првенство во алпско скијање
1978. Гармиш-Партенкирхен Германија Зап. Германија Светско првенство во алпско скијање 1978. 25. Светско првенство во алпско скијање
1980. Лејк Плесид  САД Зимски олимписки игри 1980. 26. Светско првенство во алпско скијање
1982. Шладминг  Австрија Светско првенство во алпско скијање 1982. 27. Светско првенство во алпско скијање
1985. Бормио  Италија} Светско првенство во алпско скијање 1985 28. Светско првенство во алпско скијање
1987. Кран Монтана  Швајцарија Светско првенство во алпско скијање 1987 29. Светско првенство во алпско скијање
1989. Вејл  САД Светско првенство во алпско скијање 1989. 30. Светско првенство во алпско скијање
1991. Залбах-Хинтерглем  Австрија Светско првенство во алпско скијање 1991 31. Светско првенство во алпско скијање
1993. Мориока Јапонија Светско првенство во алпско скијање 1993. 32. Светско првенство во алпско скијање
1996. Сијера Невада  Шпанија Светско првенство во алпско скијање 1996. 33. Светско првенство во алпско скијање
1997. Сестријере  Италија Светско првенство во алпско скијање 1997. 34. Светско првенство во алпско скијање
1999. Вејл  САД Светско првенство во алпско скијање 1999. 35. Светско првенство во алпско скијање
2001. Занкт Антон ам Арлберг  Австрија Светско првенство во алпско скијање 2001 36. Светско првенство во алпско скијање
2003. Санкт Мориц  Швајцарија Светско првенство во алпско скијање 2003. 37. Светско првенство во алпско скијање
2005. Бормио  Италија Светско првенство во алпско скијање 2005. 38. Светско првенство во алпско скијање
2007. Оре  Шведска Светско првенство во алпско скијање 2007. 39. Светско првенство во алпско скијање
2009. Вал д'Изер  Франција Светско првенство во алпско скијање 2009. 40. Светско првенство во алпско скијање
2011. Гармиш-Партенкирхен  Германија Светско првенство во алпско скијање 2011. 41. Светско првенство во алпско скијање
2013. Шладминг  Австрија Светско првенство во алпско скијање 2013. 42. Светско првенство во алпско скијање
2015. Вејл/Бивер Крик  САД Светско првенство во алпско скијање 2015. 43. Светско првенство во алпско скијање
2017. Санкт Мориц  Швајцарија Светско првенство во алпско скијање 2017. 44. Светско првенство во алпско скијање
2019. Оре  Шведска Светско првенство во алпско скијање 2019. 45. Светско првенство во алпско скијање
2021. Кортина д'Ампецо  Италија Светско првенство во алпско скијање 2021. 46. Светско првенство во алпско скијање
2023. Куршевел - Мерибел Предлошка:Country data Фра Светско првенство во алпско скијање 2023. 47. Светско првенство во алпско скијање
2025. Залбах  Австрија Светско првенство во алпско скијање 2025. 48. Светско првенство во алпско скијање

Список на земји домаќини[уреди | уреди извор]

Вкупно дванаесет земји биле домаќини на Светското првенство во алпско скијање. Светско првенство на јужната полутопка се одржало само еднаш, во август 1966 година во Портило, Чиле. Списокот не го вклучува неофицијалното првенство од 1941 година.

Земја Домаќин на светското првенство Прв пат
(година)
  Последно  
(година)
Закажани
Вкупно Независно Заедно со
Олимпијада
  Швајцарија 9 8 1 1931 2017
 Австрија 9 7 2 1933 2013 2025
 Италија 7 6 1 1932 2021
 САД 6 4 2 1950 2015
 Франција 4 3 1 1937 2009 2023
 Шведска 3 3 0 1954 2019
 Германија 2 2 0 1978 2011
Јапонија 2 1 1 1972 1993
 Полска 1 1 0 1939
 Чиле 1 1 0 1966
 Шпанија 1 1 0 1996
 Норвешка 1 0 1 1952
Вкупно 46 36 10 1931 2021

Скијачи со најмногу поединечни медали[уреди | уреди извор]

Мажи[уреди | уреди извор]

Име Земја Вкупно Злато Сребро Бронза
Кјетил Андре Амод  Норвешка 12 5 4 3
Марк Жирардели  Луксембург 11 4 4 3
Ласе Кјус  Норвешка 11 3 8 0
Марсел Хиршер  Австрија 9 5 4 0
Аксел Лунд Свиндал  Норвешка 9 5 2 2
Пирмин Цурбриген   Швајцарија 9 4 4 1
Тони Зејлер  Австрија 8 7 1 0
Емил Але 1  Франција 8 4 4 0
Густав Тони  Италија 7 5 2 0
Ингемар Стенмарк  Шведска 7 5 1 1
Тед Лигети  САД 7 5 0 2
Рудолф Ромингер 1   Швајцарија 7 4 1 2
Давид Цог 1   Швајцарија 7 3 4 0
Бенјамин Раих  Австрија 7 2 4 1
Жан-Клод Кили  Франција 6 6 0 0
Штајн Ериксен  Норвешка 6 4 1 1
Херман Мајер  Австрија 6 3 2 1
Карл Шранц  Австрија 6 3 2 1
Гиј Перила  Франција 6 2 3 1
Гинтер Мадер  Австрија 6 0 1 5
Боде Милер  САД 5 4 1 0
Антон Зелос 1  Австрија 5 4 1 0
Жаме Куте  Франција 5 1 2 2
Ото Фурер 1   Швајцарија 5 1 2 2
Алекси Пентиро  Франција 5 1 1 3

1 Забелешка: Медали освоени во 1930-тите, кога првенството се одржувало секоја година.

Жени[уреди | уреди извор]

Име Земја Вкупно Злато Сребро Бронза
Кристл Кранц 1,2 Германија Germany 15 12 3 0
Мариел Гојчел  Франција 11 7 4 0
Анја Персон  Шведска 11 7 1 3
Микаела Шифрин  САД 11 6 2 3
Анемари Мозер-Прел  Австрија 9 5 2 2
Тина Мазе  Словенија 9 4 5 0
Хани Венцел  Лихтенштајн 9 4 3 2
Лара Гут-Бехрами   Швајцарија 8 2 3 3
Линдзи Вон  САД 8 2 3 3
Лиза Реш 1 Германија Germany 8 1 4 3
Ерика Хес   Швајцарија 7 6 0 1
Ренате Гечл  Австрија 7 2 3 2
Кете Грасегер 1 Германија Germany 7 0 1 6
Пернила Виберг  Шведска 6 4 1 1
Инге Версин-Лантшнер 1  Австрија 6 3 3 0
Френи Шнајдер   Швајцарија 6 3 2 1
Ани Фамоз  Франција 6 1 2 3
Никол Хосп  Австрија 6 1 2 3
Јаница Костелиќ  Хрватска 5 5 0 0
Труде Јохум-Бајзер  Австрија 5 3 2 0
Ана Фенингер  Австрија 5 3 1 1
Ани Риег 1   Швајцарија 5 2 1 2
Мариа Хофл-Риш  Германија 5 2 0 3
Фрида Денцер   Швајцарија 5 1 3 1
Петра Влахова  Словачка 5 1 3 1
Марлис Шилд  Австрија 5 1 2 2
Матеја Свет  Југославија 5 1 1 3
Нини фон Аркс-Цег 1   Швајцарија 5 0 4 1
Џулија Манкузо  САД 5 0 2 3
Анита Вахтер  Австрија 5 0 2 3

Скијачи со најмногу победи[уреди | уреди извор]

Топ 10 скијачи повеќекратни освојувачи на златни медали на Светското првенство во алпско скијање (вклучително и во тимски настани). Активните скијачи се означени со задебелени букви и највисокиот број на медали меѓу сите скијачи (вклучувајќи ги и оние кои не се вклучени во овие табели) по тип.

Мажи[уреди | уреди извор]

Ранг Скијач Земја Од До Злато Сребро Бронза Вкупно
1 Марсел Хиршер  Австрија 2013 година 2019 година ** 7 ** 4 ** 11 **
2 Тони Сејлер  Австрија 1956 година 1958 година 7 1 8
3 Жан-Клод Кили  Франција 1966 година 1968 година 6 6
4 Кјетил Андре Амод  Норвешка 1991 година 2003 година 5 4 3 12
5 Аксел Лунд Свиндал  Норвешка 2005 година 2019 година 5 2 2 9
6 Густав Тони  Италија 1972 година 1976 година 5 2 7
7 Ингемар Стенмарк  Шведска 1976 година 1982 година 5 1 1 7
8 Тед Лигети  САД 2009 година 2015 година 5 2 7
9 Марк Жирардели  Луксембург 1985 година 1996 година 4 4 3 11
10 Пирмин Цурбриген  Швајцарија 1985 година 1989 година 4 4 1 9

Жени[уреди | уреди извор]

Ранг Скијач Земја Од До Злато Сребрена Бронза Вкупно
1 Кристл Кранц Германија Германија 1934 година 1939 година 12 3 15
2 Мариел Гоишел  Франција 1962 година 1968 година 7 4 11
3 Ања Парсон  Шведска 2001 година 2011 година 7 * 2 * * 4 * ** 13 **
4 Микаела Шифрин  САД 2013 година 2021 година 6 2 3 11
5 Ерика Хес  Швајцарија 1980 година 1987 година 6 1 7
6 Анемари Мозер-Прол  Австрија 1970 година 1980 година 5 2 2 9
7 Јаница Костелиќ  Хрватска 2003 година 2005 година 5 5
8 Тина Мазе  Словенија 2009 година 2015 година 4 5 9
9 Хани Венцел  Лихтенштајн 1974 година 1980 година 4 3 2 9
10 Пернила Виберг  Шведска 1991 година 1999 година 4 1 1 6

Медали по земја[уреди | уреди извор]

Табелата ги вклучува медалите освоени на девет Зимски олимписки игри од 1948 до 1980 година, иако тоа воедно биле и Светски првенства.

Мажи[уреди | уреди извор]

Ранг Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Австрија 56 55 50 161
2   Швајцарија 33 36 41 110
3  Франција 25 28 18 71
4  Норвешка 23 18 11 52
5  Италија 15 14 14 43
6  САД 13 5 11 29
7  Германија 8 14 17 39
8  Шведска 6 3 8 17
9  Луксембург 4 4 3 11
10  Канада 3 3 4 10
11  Лихтенштајн 1 5 4 10
12  Хрватска 1 2 2 5
13  Шпанија 1 0 1 2
14  Финска 1 0 0 1
15  Југославија 0 1 2 3
16 Јапонија 0 1 1 2
 Полска 0 1 1 2
 Словенија 0 1 1 2
19 Австралија Австралија 0 0 1 1
TOTAL 190 191 190 571

Жени[уреди | уреди извор]

Ранг Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Австрија 42 46 47 135
2   Швајцарија 35 34 23 92
3  Германија 25 24 27 76
4  Франција 20 24 18 62
5  САД 16 21 25 62
6  Шведска 11 5 10 26
7  Канада 11 4 3 18
8  Италија 7 11 11 29
9  Словенија 6 5 1 12
10  Хрватска 5 0 0 5
11  Обединето Кралство 4 4 3 11
 Лихтенштајн 4 4 3 11
13  Словачка 1 3 1 5
14  Норвешка 1 2 6 9
15  Југославија 1 2 3 6
16  Чешка 1 1 2 4
17 Австралија Австралија 1 0 0 1
18  Финска 0 2 2 4
19 СССР СССР 0 0 2 2
TOTAL 191 192 187 570

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „FIS History“. FIS-Ski. Архивирано од изворникот на 27 May 2012. Посетено на 15 November 2011.
  2. FIS-Ski - Alpine World Ski Championships Архивирано на 14. 02. 2005., Посетено на 24. 4. 2013.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • FIS-ski.com – официјални резултати за Светското првенство во алпско скијање
  • Ski-DB.com – Светско првенство за мажи
  • Ski-DB.com – Светско првенство за жени