Луле-лапонски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Луле-лапонски јазик
julevsábme 
Изговор: јулевсабме
Зборуван во: Шведска Норвешка 
Регион: Северна Европа
Вкупно говорници:
Јазично семејство: уралски
 угрофински
  фино-пермски
   фино-волшки
    фино-лапски
     Лапонски
      Луле-лапонски јазик 
Писмо: Луле-лапонска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: smj
ISO 639-3: smj 
Под број 4 е прикажан луле-лапонскиот јазик

Луле-лапонски јазик — дел од групата на лапонски јазици од угрофинското семејство.. Јазикот се зборува во Луле Лапмарк во Шведска и во Нордланд провинцијата во Норвешка. Се пишува со луле-лапонска азбука, стандардна латинична азбука. Луле-лапонскиот јазик го зборуваат околу 2000 луѓе што го прави втор најголем јазик од групата на лапонски јазици. Денес, се помалку младите луѓе го зборуваат јазикот, но сепак тој е стандардизиран во 1983 година.