Знаме на Јужна Дакота

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Јужна Дакота
}}
Употреба граѓанско и државно знаме граѓанско и државно знаме граѓанско и државно знаменормална верзија на знамето
Сразмер 3:5
Усвоено 9 ноември 1992
Опис Небесно сино поле со верзија (морско сино на бело) на државниот грб во центарот, опкружен со златни триаголници што ги претставуваат сончевите зраци, опкружено пак со натписи со златни сан-серифни букви на „Јужна Дакота“ на врвот и „Државата на планината Рашмор“ (државниот прекар) на дното.

Знаме на Јужна Дакота — еден од симболите на сојузната американска држава Јужна Дакота. Се состои од небесно сино поле со верзија (морско сино на бело) на државниот грб во центарот, опкружен со златни триаголници што ги претставуваат сончевите зраци, опкружено пак со натписи со златни сан-серифни букви на „Јужна Дакота“ на врвот и „Државата на планината Рашмор“ (државниот прекар) на дното. Сонцето го претставува вообичаеното време во Јужна Дакота. Натписот на дното гласел „Државата на сонцето“ пред да биде сменет во 1992 година.

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Знаме Години на употреба Белешки
1909–1963
1963-1992
2012 Предложено знаме на Јужна Дакота од 2012 година, дизајнирано од Дик Термес