Знаме на Јужна Каролина

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Јужна Каролина
}}
Употреба граѓанско и државно знаме граѓанско и државно знаме граѓанско и државно знаменормална верзија на знамето
Сразмер 2:3
Усвоено 26 јануари 1861
Опис Бело палмето дрво на индиго поле. Кантонот содржи бела полумесечина.

Знаме на Јужна Каролина — еден од симболите на сојузната американска држава Јужна Каролина. Корените на ова знаме постоеле во некоја форма од 1775 година, засновани на едно од првите знамиња на американската револуционерна војна. Иако го задржал најголемиот дел од неговиот дизајн недопрен од неговото усвојување, знамето варира со текот на годините.

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Знаме Години на употреба Белешки
1861–1910
1910–1940
1775 Знамето на Мултри (познато и како „Знаме на слободата“)
Прв официјален нацрт за државно знаме
2-дневно знаме
1861
Знаме на суверенитет/сецесија
Поморски заповедник на Јужна Каролина за време на револуционерните и граѓанските војни
Знаме користено за време на американската граѓанска војна