Википедија:Кандидати за избрана статија

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од ВП:КИС)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Вовед  · Почетен курс  · Помошна табела  · Превод на статија  · Вашата прва статија  · ЧПП  · Помош  · Начела и напатствија

Селска чешма (Village pump)  · Потребни статии  · Инкубатор  · Кандидати за избрана статија (Ревизија)  · ВикиПроекти  · Викисредби  · Facebook icon.svg Facebook  · Twitter.svg Twitter

Одржување  · Администратори  · Потреба од администраторско внимание  · Прашања за авторски права

Кратенки:
ВП:КИС

FA evaluation.svg Кандидати за избрани статии


Што е тоа „избрана статија“?[уреди извор]

Избрани статии се оние статии кои корисниците на Википедија ги сметаат за најквалитетни и најсодржајни. Пред да се постави овде некоја статија истата мора да биде изгласана за уредност, точност, неутралност и стил на пишување. Видете: Википедија:Критериуми за избрана статија. Избраните статии се оние кои се поставуваат на главната страница.

Како статиите се избираат?[уреди извор]

Статиите се избираат преку нивно предложување и гласање. Право да учествуваат во дискусијата за предложениот предлог имаат сите корисници, додека право на глас имаат корисниците со сметка постара од 6 месеци и најмалку 500 уредувања во сите именски простори на Википедија на македонски јазик пред почетокот на гласањето. Одлуката за прогласување на „избрана статија“ се носи со примена на двотретинско мнозинство, односно бројот на гласови „За“ да биде најмалку две третини од вкупниот број на дадени гласови, при што вкупниот број на гласови „За“ да изнесува најмалку три.

Како да гласам за одреден предлог?[уреди извор]

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас {{за}} (За ), {{против}} (Против ) или {{воздржан}} (Воздржан ), како и свое мислење преку {{коментар}} (Коментар ), користејќи ги за сето ова соодветните предлошки. Времетраењето на гласањето изнесува 7 дена.

Тековните предлози за гласање се наведени тука. Тие се со задебелени букви (минатите предлози за кои завршило гласањето се со закосени букви). За да гласате, стиснете на името на статијата. Ова ќе Ве одведе до страницата каде што се води дискусијата за нејзино избирање.

Важно: Внимателно прочитајте ја статијата и доколку забележите дека има нешто што би можеле да го промените, променете го! Ако имате предлог за тоа каде треба да се подобри статијата, слободно искажете го! Глас „За“ давајте само ако утврдите дека статијата навистина ги исполнува критериумите за избрана статија. Глас „Против“ секогаш давајте со образложение за она коешто сметате дека треба да се подобри во статијата.

Што ако статијата не биде избрана?[уреди извор]

Во случај статијата да не биде прогласена за избрана, не очајувајте и обрнете внимание на забелешките од заедницата. Откако статијата ќе биде достатно подобрена, истата може повторно да биде предложена.

Како и јас да дадам предлог за избрана статија?[уреди извор]

  1. Заменете го ИМЕНАСТАТИЈА (ИМЕНАСТАТИЈА/2 за втора номинација, ИМЕНАСТАТИЈА/3 за трета номинација итн.) со името на статијата, која сакате да ја предложите.
  2. Уредете ја страницата која ќе излезе и следете ги генерираните упатства за да ја пополните кандидатурата. Зачувајте ја страницата.
    {{Википедија:Кандидати за избрана статија/ИМЕНАСТАТИЈА}}

Во табелата под делот со наслов „Тековни номинации“) додадете ги номинациите за коишто гласањето е во тек. Ако статијата е избрана, тогаш таа ќе биде објавена на главната страница во некој слободен термин. Новоизбраните статии кои сè уште не биле објавени на главната страница се препорачува по нивното прогласување да бидат додадени во делот со наслов „Необјавени статии“.

Необјавени избрани статии[уреди извор]

Тековни номинации[уреди извор]

# Статија Состојба Вкупно гласови За /Против /Воздржан  Седмица на објавување Објавена?
9 Инвазивен вид Yes check.svgОк Избрана 5 5/0/0 #3 (11.1.21 - 17.1.21) Check mark.svg
10 Отпад од храна Yes check.svgОк Избрана 4 4/0/0 #53 (28.12.20 - 3.1.21) Check mark.svg
11 Последици од глобалното затоплување Yes check.svgОк Избрана 4 4/0/0 #7 (8.2.21 - 14.2.21) Check mark.svg
1 Свети Јосиф X mark.svgН Не е избрана 5 2/3/0 / /
2 Свети Јосиф Yes check.svgОк Избрана 5 5/0/0 #19 (3.5.21 - 9.5.21) Check mark.svg
3 Албанија Yes check.svgОк Избрана 4 4/0/0 #20 (10.5.21 - 16.5.21) Check mark.svg
4 Џорџ Орвел Yes check.svgОк Избрана 9 9/0/0 #21 (17.5.21 - 23.5.21) Check mark.svg

Поврзано[уреди извор]