Август Копф

Од Википедија — слободната енциклопедија

Август Копф (германски: August Kopff; 5 февруари 188225 април 1960) — германски астроном кој открил поголем број астероиди и неколку комети. Студирал и работен на Хајделбершкиот универзитет, каде во 1906 г. докторирал.[1] Потоа се вработил во Хумболтовиот универзитет во Берлин, каде станал директор на Институтот за астрономски пресметки.[2]

Открил доста астероиди и неколку комети. Меѓу кометите се издвојвуаат переодичната 22P/Копф[3] и напериодичната C/1906 E1. Меѓу откриените астероиди од особен интерес се тројанците 617 Патрокле и 624 Хектор.

Во негова чест се наречени месечевиот кратер Копф и астероидот 1631 Копф.[2]

Откриени астероиди[уреди | уреди извор]

579 Сидонија 3 ноември 1905
582 Олимпија 23 јануари 1906
584 Семирамида 15 јануари 1906
585 Билкис 16 февруари 1906
589 Хрватска 3 март 1906
591 Ирмгарда 14 март 1906
593 Титанија 20 март 1906
595 Поликсена 27 март 1906
596 Шила 21 февруари 1906
606 Брангена 18 септември 1906
607 Џени 18 септември 1906
608 Адолфина 18 септември 1906
612 Вероника 8 октомври 1906
613 Џиневра 11 октомври 1906
614 Пија 11 октомври 1906
615 Розвита 11 октомври 1906
616 Ели 17 октомври 1906
617 Патрокле 17 октомври 1906
619 Триберга 22 октомври 1906
621 Варданди 11 ноември 1906
624 Хектор 10 февруари 1907
625 Ксенија 11 февруари 1907
626 Нотбурга 11 февруари 1907
627 Харита 4 март 1907
628 Кристина 7 март 1907
629 Бернардина 7 март 1907
630 Еуфемија 7 март 1907
631 Филипина 21 март 1907
632 Пира 5 април 1907
633 Зелима 12 мај 1907
634 Ута 12 мај 1907
640 Брамбилија 29 август 1907
643 Шехерезада 8 септември 1907
644 Козима 7 септември 1907
646 Касталија 11 септември 1907
647 Аделгунда 11 септември 1907
648 Пипа 11 септември 1907
649 Јозефа 11 септември 1907
650 Амалзунта 4 октомври 1907
651 Антиклеја 4 октомври 1907
654 Зелинда 4 јануари 1908
656 Бигл 22 јануари 1908
657 Гунлед 23 јануари 1908
658 Астерија 23 јануари 1908
663 Гарлинда 24 јуни 1908
664 Јудита 24 јуни 1908
666 Дездемона 23 јули 1908
667 Дениса 23 јули 1908
668 Дора 27 јули 1908
669 Киприја 20 август 1908
670 Отегеба 20 август 1908
672 Астарта 21 септември 1908
677 Алтје 18 јануари 1909
679 Пакс 28 јануари 1909
680 Женовева 22 април 1909
681 Горго 13 мај 1909
682 Агара 17 јуни 1909
684 Хилдбург 8 август 1909
686 Герзуинда 15 август 1909
692 Хиподамија[2] 5 ноември 1901
693 Цербинета 21 септември 1909
754 Малабар 22 август 1906
1780 Кипес 12 септември 1906
1781 Ван Бисбрук 17 октомври 1906
3105 Штумпф 8 август 1907
3133 Сендај 4 октомври 1907
3687 Ѕус 7 октомври 1908

1 со Паул Гец
2 со Макс Волф

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hockey, Thomas (2009). The Biographical Encyclopedia of Astronomers. Springer Publishing. ISBN 978-0-387-31022-0. Посетено на August 22, 2012.
  2. 2,0 2,1 Schmadel, Lutz D. (2003). Dictionary of minor planet names, Volume 1, 5th Edition. Berlin Heidelberg New York: Springer-Verlag. стр. 129. ISBN 3-540-00238-3.
  3. „22P/Kopff“. Gary W. Kronk's Cometography. Посетено на 2010-02-25.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]