ATC код A02

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
A Дигестивен систем и метаболизам
A01 Стоматолошки препарати
A02 Лекови за киселински нарушувања
A03 Лекови за функционални гастроинтестинални нарушувања
A04 Антиеметици и антинаузеанти
A05 терапија за жолчка и црн дроб
A06 Лекови за констипација
A07 Антидијароици, интестинални антиинфламаторни/антиинфективни агенси
A08 Препарати против гојазност, исклучок диетални производи
A09 Дигестиви, вклучувајќи ензими
A10 Лекови кои се користат при дијабетес
A11 Витамини
A12 Минерални додатоци
A13 Тоници
A14 Анаболички агенси за системска употреба
A15 Стимуланси на апетит
A16 Останати продукти на дигестивниот тракт и метаболизмот

ATC-кодот A02 — „Лекови за нарушувања поврзани со киселината“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата A02 е дел од анатомската група A Гастроинтестинален систем и метаболизам.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QA02...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

A02A Антациди[уреди | уреди извор]

A02AA Магнезиумови соединенија[уреди | уреди извор]

A02AA01 Магнезиум карбонат
A02AA02 Магнезиум оксид
A02AA03 Магнезиум пероксид
A02AA04 Магнезиум хидроксид
A02AA05 Магнезиум силикат
A02AA10 Комбинации

A02AB Алуминиумови соединенија[уреди | уреди извор]

A02AB01 Алуминиум хидроксид
A02AB02 Алгелдрат
A02AB03 Алуминиум фосфат
A02AB04 Дихидроксиалумини натриум карбонат
A02AB05 Алуминиум ацетоацетат
A02AB06 Алоглутамол
A02AB07 Алуминиум глицинат
A02AB10 Комбинации

A02AC Калциумови соединенија[уреди | уреди извор]

A02AC01 Калциум карбонат
A02AC02 Калциум силикат
A02AC10 Комбинации

A02AD Комбинации и комплекси на алуминиумови, калциумови и магнезиумови соединенија[уреди | уреди извор]

A02AD01 Комбинации со обична сол
A02AD02 Магалдрат
A02AD03 Алмагат
A02AD04 Хидроталцит
A02AD05 Алмазилат

A02AF Антациди со антифлатуленти[уреди | уреди извор]

A02AF01 Магалдрат и антифлатуленти
A02AF02 Комбинации со обична сол и антифлатуленти

A02AG Антациди со антиспазмодици[уреди | уреди извор]

A02AH Антациди со натриум бикарбонат[уреди | уреди извор]

A02AX Антациди, други комбинации[уреди | уреди извор]

A02B Лекови за пептичен чир и гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)[уреди | уреди извор]

A02BA H2-рецепторни антагонисти[уреди | уреди извор]

A02BA01 Циметидин
A02BA02 Ранитидин
A02BA03 Фамотидин
A02BA04 Низатидин
A02BA05 Ниперотидин
A02BA06 Роксатидин
A02BA07 Ранитидин бизмут цитрат
A02BA08 Лафутидин
A02BA51 Циметидин, комбинации
A02BA53 Фамотидин, комбинации

A02BB Простагландини[уреди | уреди извор]

A02BB01 Мизопростол
A02BB02 Енпростил

A02BC Инхибитори на протонската пумпа[уреди | уреди извор]

A02BC01 Омепразол
A02BC02 Пантопразол
A02BC03 Лансопразол
A02BC04 Рабепразол
A02BC05 Езомепразол
A02BC06 Декслансопразол
A02BC07 Дексрабепразол
A02BC08 Вонопразан
A02BC53 Лансопразол, комбинации
A02BC54 Рабепразол, комбинации

A02BD Комбинации за ерадикација на Helicobacter pylori[уреди | уреди извор]

A02BD01 Омепразол, амоксицилин и метронидазол
A02BD02 Лансопразол, тетрациклин и метронидазол
A02BD03 Лансопразол, амоксицилин и метронидазол
A02BD04 Пантопразол, амоксицилин и кларитромицин
A02BD05 Омепразол, амоксицилин и кларитромицин
A02BD06 Езомепразол, амоксицилин и кларитромицин
A02BD07 Лансопразол, амоксицилин и кларитромицин
A02BD08 Бизмут субцитрат, тетрациклин и метронидазол
A02BD09 Лансопразол, кларитромицин и тинидазол
A02BD10 Лансопразол, амоксицилин и левофлоксацин
A02BD11 Пантопразол, амоксицилин, кларитромицин и метронидазол
A02BD12 Рабепразол, амоксицилин и кларитромицин
A02BD13 Рабепразол, амоксицилин и метронидазол
A02BD14 Вонопразан, амоксицилин и кларитромицин
A02BD15 Вонопразан, амоксицилин и метронидазол

A02BX Други лекови за пептичен чир и гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)[уреди | уреди извор]

A02BX01 Карбеноксолон
A02BX02 Сукралфат
A02BX03 Пирензепин
A02BX04 Метиосулфониум хлорид
A02BX05 Бизмут субцитрат
A02BX06 Проглумид
A02BX07 Гефарнат
A02BX08 Сулгликотид
A02BX09 Ацетоксолон
A02BX10 Золимидин
A02BX11 Троксипид
A02BX12 Бизмут субнитрат
A02BX13 Алгинска киселина
A02BX51 Карбеноксолон, комбинации не вклучувајќи психолептици
A02BX71 Карбеноксолон, комбинации со психолептици
A02BX77 Гефарнат, комбинации со психолептици

A02X Други лекови за нарушувања поврзани со киселината[уреди | уреди извор]

Празна група

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.