Амоксицилин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Амоксицилин
Систематско (IUPAC)
(2S,5R,6R)-6-{[(2R)-2-амино-2-(4-хидроксифенил)-ацетил]амино}-3,3-диметил-7-оксо-4-тиа-1-азабицикло[3.2.0]хептан-24-карбоксилна киселина
Клинички податоци
Заштитени имињаActimoxi, Alphamox, Amocla, Tycil, Amoxil, and Trimox, among others
AHFS/Drugs.commonograph
MedlinePlusa685001
Бременосна
категорија
  • AU: A
  • US: B (Без ризик во не-човечки студии)
Начин на издавање
  • UK: POM (само на рецепт)
  • US: само
Начин на
примена
Oral, intravenous
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост95% oral
Метаболизамless than 30% biotransformed in liver
Полувреме на елиминација61.3 minutes
Екскрецијаrenal
Назнака
CAS-број26787-78-0 Ок
ATC кодJ01CA04 QG51AA03
DrugBankDB01060 Ок
ChemSpider31006 Ок
UNII9EM05410Q9 Ок
KEGGD07452 Ок
ChEBICHEBI:2676 Ок
ChEMBLCHEMBL1082 Ок
Хемиски податоци
ФормулаC16H19N3O5S
Моларна маса365.4 g/mol
  (провери)

Амоксицилинот е антибиотик кој се користи во терапија на голем број бактериски инфекции.

Амоксицилин капсули

Претставува полусинтетски β-лактамски антибиотик. Осетлив е на β-лактамаза, па поради тоа кај бактерии кои го содржат овој ензим се користи во комбинација со клавулонска киселина, инхибитор на β-лактамазата. Оваа комбинација е позната како ко-амоксиклав.

Во 2023, е четириесет и четврти најчесто пропишуван лек во Македонија, со повеќе од 129.000 рецепти.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Извештаи“. Е-здравство. Посетено на 2024-02-26.