ATC код A06

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
A Дигестивен систем и метаболизам
A01 Стоматолошки препарати
A02 Лекови за киселински нарушувања
A03 Лекови за функционални гастроинтестинални нарушувања
A04 Антиеметици и антинаузеанти
A05 терапија за жолчка и црн дроб
A06 Лекови за констипација
A07 Антидијароици, интестинални антиинфламаторни/антиинфективни агенси
A08 Препарати против гојазност, исклучок диетални производи
A09 Дигестиви, вклучувајќи ензими
A10 Лекови кои се користат при дијабетес
A11 Витамини
A12 Минерални додатоци
A13 Тоници
A14 Анаболички агенси за системска употреба
A15 Стимуланси на апетит
A16 Останати производи на дигестивниот тракт и метаболизмот

ATC-кодот A06 — „Лекови за констипација“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата A06 е дел од анатомската група A Гастроинтестинален систем и метаболизам.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QA06...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

A06A Лекови за констипација[уреди | уреди извор]

A06AA Омекнувачи, емолиенси[уреди | уреди извор]

A06AA01 Течен парафин
A06AA02 Докузат натриум
A06AA51 Течен парафин, комбинации

A06AB Контактни лаксативи[уреди | уреди извор]

A06AB01 Оксифенизатин
A06AB02 Бизакодил
A06AB03 Дантрон
A06AB04 Фенолфталеин
A06AB05 Рицинусово масло
A06AB06 Сена гликозиди
A06AB07 Каскара
A06AB08 Натриум пикосулфат
A06AB09 Бизоксантин
A06AB20 Контактни лаксативи во комбинација
A06AB30 Контактни лаксативи во комбинација со алкалоиди од лудо билје
A06AB52 Бизакодил, комбинации
A06AB53 Дантрон, комбинации
A06AB56 Сена гликозиди, комбинации
A06AB57 Каскара, комбинации
A06AB58 Натриум пикосулфат, комбинации

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.