ATC код A07

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
A Дигестивен систем и метаболизам
A01 Стоматолошки препарати
A02 Лекови за киселински нарушувања
A03 Лекови за функционални гастроинтестинални нарушувања
A04 Антиеметици и антинаузеанти
A05 терапија за жолчка и црн дроб
A06 Лекови за констипација
A07 Антидијароици, интестинални антиинфламаторни/антиинфективни агенси
A08 Препарати против гојазност, исклучок диетални производи
A09 Дигестиви, вклучувајќи ензими
A10 Лекови кои се користат при дијабетес
A11 Витамини
A12 Минерални додатоци
A13 Тоници
A14 Анаболички агенси за системска употреба
A15 Стимуланси на апетит
A16 Останати производи на дигестивниот тракт и метаболизмот

ATC-кодот A07 — „Антидијароици, интестинални антиинфламаторни/антиинфективни агенси“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата A07 е дел од анатомската група A Гастроинтестинален систем и метаболизам.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QA07...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

A07A Интестинални антиинфективни лекови[уреди | уреди извор]

A07AA Антибиотици[уреди | уреди извор]

List from 01-54[3]

A07AA01 Неомицин
A07AA02 Нистатин
A07AA03 Натамицин
A07AA04 Стрептомицин
A07AA05 Полимиксин B
A07AA06 Паромомицин
A07AA07 Амфотерицин B
A07AA08 Канамицин
A07AA09 Ванкомицин
A07AA10 Колистин
A07AA11 Рифаксимин
A07AA12 Фидаксомицин
A07AA13 Рифамицин
A07AA51 Неомицин, комбинации
A07AA54 Стрептомицин, комбинации
QA07AA90 Dihydrostreptomycin
QA07AA91 Gentamicin
QA07AA92 Apramycin
QA07AA93 Bacitracin
QA07AA94 Enramycin
QA07AA95 Avilamycin
QA07AA96 Bambermycin
QA07AA98 Colistin, combinations with other antibacterials
QA07AA99 Antibiotics, combinations

A07AB Сулфонамиди[уреди | уреди извор]

A07AB02 Фталилсулфатиазол
A07AB03 Сулфагванидин
A07AB04 Сукцинилсулфатиазол
QA07AB20 Сулфонамиди, комбинации
QA07AB90 Формосулфатиазол
QA07AB92 Фталилсулфатиазол, комбинации
QA07AB99 Комбинации

A07AC Имидазолни деривати[уреди | уреди извор]

A07AC01 Миконазол

A07AX Други интестинални антиинфективни лекови[уреди | уреди извор]

A07AX01 Броксихинолин
A07AX02 Ацетарзол
A07AX03 Нифуроксазид
A07AX04 Нифурзид
QA07AX90 Poly(2-propenal, 2-propenoic acid)
QA07AX91 Халхинол

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  3. „Antibiotics (01-54)“. Посетено на 2020-06-12.