ATC код A03

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
A Дигестивен систем и метаболизам
A01 Стоматолошки препарати
A02 Лекови за киселински нарушувања
A03 Лекови за функционални гастроинтестинални нарушувања
A04 Антиеметици и антинаузеанти
A05 терапија за жолчка и црн дроб
A06 Лекови за констипација
A07 Антидијароици, интестинални антиинфламаторни/антиинфективни агенси
A08 Препарати против гојазност, исклучок диетални производи
A09 Дигестиви, вклучувајќи ензими
A10 Лекови кои се користат при дијабетес
A11 Витамини
A12 Минерални додатоци
A13 Тоници
A14 Анаболички агенси за системска употреба
A15 Стимуланси на апетит
A16 Останати производи на дигестивниот тракт и метаболизмот

ATC-кодот A03 — „Лекови за функционални гастроинтестинални нарушувања“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата A03 е дел од анатомската група A Гастроинтестинален систем и метаболизам.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QA03...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

A03A Лекови за функционални гастроинтестинални нарушувања[уреди | уреди извор]

A03AA Синтетички антихолинергици, естри со терциерна аминогрупа[уреди | уреди извор]

A03AA01 Оксифенциклимин
A03AA03 Камилофин
A03AA04 Мебеверин
A03AA05 Тримебутин
A03AA06 Роциверин
A03AA07 Дицикловерин
A03AA08 Дихексиверин
A03AA09 Дифемерин
A03AA30 Пиперидолат

A03AB Синтетички антихолинергици, квартерни амониумови соединенија[уреди | уреди извор]

A03AB01 Бензилон
A03AB02 Гликопирониум
A03AB03 Оксифенониум
A03AB04 Пентиенат
A03AB05 Пропантелин
A03AB06 Отилониум бромид
A03AB07 Метантелин
A03AB08 Тридихексетил
A03AB09 Изопропамид
A03AB10 Хексоциклиум
A03AB11 Полдин
A03AB12 Мепензолат
A03AB13 Бевониум
A03AB14 Пипензолат
A03AB15 Дифеманил
A03AB16 (2-бензхидроксилоксиетил)диетил-метиламониум јодид
A03AB17 Тиемониум јодид
A03AB18 Прифиниум бромид
A03AB19 Тимепидиум бромид
A03AB21 Фенпивериниум
A03AB53 Оксифенониум, комбинации
QA03AB90 Бензетимид
QA03AB92 Карбахол
QA03AB93 Неостигмин

A03AC Синтетички антиспазмодици, амиди со терциерни амини[уреди | уреди извор]

A03AC02 Диметиламинопропионилфенотиазин
A03AC04 Никофетамид
A03AC05 Тиропрамид

A03AD Папаверин и деривати[уреди | уреди извор]

A03AD01 Папаверин
A03AD02 Дротаверин
A03AD30 Моксаверин

A03AE Серотонински рецепторни антагонисти[уреди | уреди извор]

A03AE01 Алосетрон
A03AE03 Цилансетрон

A03AX Други лекови за функционална гастроинтестинални нарушувања[уреди | уреди извор]

A03AX01 Фенпипран
A03AX02 Диизопромин
A03AX03 Хлорбензоксамин
A03AX04 Пинавериум
A03AX05 Феноверин
A03AX06 Иданпрамин
A03AX07 Проксазол
A03AX08 Алверин
A03AX09 Трепибутон
A03AX10 Изометептен
A03AX11 Кароверин
A03AX12 Флороглуцинол
A03AX13 Силикони
A03AX14 Валетамат
A03AX30 Триметилдифенилпропиламин
A03AX58 Алверин, комбинации
QA03AX63 Силикони, комбинации
QA03AX90 Физиостигмин
QA03AX91 Макрогол рицинолеат (NFN)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.