ATC код A12

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
A Дигестивен систем и метаболизам
A01 Стоматолошки препарати
A02 Лекови за киселински нарушувања
A03 Лекови за функционални гастроинтестинални нарушувања
A04 Антиеметици и антинаузеанти
A05 терапија за жолчка и црн дроб
A06 Лекови за констипација
A07 Антидијароици, интестинални антиинфламаторни/антиинфективни агенси
A08 Препарати против гојазност, исклучок диетални производи
A09 Дигестиви, вклучувајќи ензими
A10 Лекови кои се користат при дијабетес
A11 Витамини
A12 Минерални додатоци
A13 Тоници
A14 Анаболички агенси за системска употреба
A15 Стимуланси на апетит
A16 Останати производи на дигестивниот тракт и метаболизмот

ATC-кодот A12 — „Минерални суплемнти“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата A12 е дел од анатомската група A Гастроинтестинален систем и метаболизам.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QA12...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

A12A Калциум[уреди | уреди извор]

A12AA Калциум[уреди | уреди извор]

A12AA01 Калциум фосфат
A12AA02 Калциум глубионат
A12AA03 Калциум гликонат
A12AA04 Калциум карбонат
A12AA05 Калциум лактат
A12AA06 Калциум лактат гликонат
A12AA07 Калциум хлорид
A12AA08 Калциум глицерилфосфат
A12AA09 Калциум цитрат лизин комплекс
A12AA10 Калциум гликохептонат
A12AA11 Калциум пангамат
A12AA13 Калциум цитрат
A12AA20 Калциум (различни соли во комбинација)
A12AA30 Калциум левулат

A12AX Калциум, комбинации со витамин D и/или други лекови[уреди | уреди извор]

A12B Калиум[уреди | уреди извор]

A12BA Калиум[уреди | уреди извор]

A12BA01 Калиум хлорид
A12BA02 Калиум цитрат
A12BA03 Калиум хидрогентартарат
A12BA04 Калиум хидрогенкарбонат
A12BA05 Калиум гликонат
A12BA30 Комбинации
A12BA51 Калиум хлорид, комбинации

A12C Други минерални додатоци[уреди | уреди извор]

A12CA Натриум[уреди | уреди извор]

A12CA01 Натриум хлорид
A12CA02 Натриум сулфат

A12CB Цинк[уреди | уреди извор]

A12CB01 Цинк сулфат
A12CB02 Цинк гликонат
A12CB03 Цинков белковински комплекс

A12CC Магнезиум[уреди | уреди извор]

A12CC01 Магнезиум хлорид
A12CC02 Магнезиум сулфат
A12CC03 Магнезиум гликонат
A12CC04 Магнезиум цитрат
A12CC05 Магнезиум аспартат
A12CC06 Магнезиум лактат
A12CC07 Магнезиум левулинат
A12CC08 Магнезиум пидолат
A12CC09 Магнезиум оротат
A12CC10 Магнезиум оксид
A12CC30 Магнезиум (различни соли во комбинација)

A12CD Флуорид[уреди | уреди извор]

A12CD01 Натриум флуорид
A12CD02 Натриум монофлуорофосфат
A12CD51 Флуорид, комбинации

A12CE Селен[уреди | уреди извор]

A12CE01 Натриум селенат
A12CE02 Натриум селенит
QA12CE99 Селен, комбинации

A12CX Други минерални производи[уреди | уреди извор]

QA12CX90 Толдимфос
QA12CX91 Бутафосфан
QA12CX99 Други минерални производи, комбинации

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.