ATC код A10

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
A Дигестивен систем и метаболизам
A01 Стоматолошки препарати
A02 Лекови за киселински нарушувања
A03 Лекови за функционални гастроинтестинални нарушувања
A04 Антиеметици и антинаузеанти
A05 терапија за жолчка и црн дроб
A06 Лекови за констипација
A07 Антидијароици, интестинални антиинфламаторни/антиинфективни агенси
A08 Препарати против гојазност, исклучок диетални производи
A09 Дигестиви, вклучувајќи ензими
A10 Лекови кои се користат при дијабетес
A11 Витамини
A12 Минерални суплементи
A13 Тоници
A14 Анаболички агенси за системска употреба
A15 Стимуланси на апетит
A16 Останати продукти на дигестивниот тракт и метаболизмот

ATC-кодот A10 — „Лекови кои се користат при дијабетес“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата A10 е дел од анатомската група A Гастроинтестинален систем и метаболизам.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QA10...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

A10A Инсулини и аналози[уреди | уреди извор]

A10AB Инсулини и аналози за инјектирање, брзодејствувачки[уреди | уреди извор]

A10AB01 Инсулин (хуман)
A10AB02 Инсулин (говедски)
A10AB03 Инсулин (свински)
A10AB04 Инсулин лиспро
A10AB05 Инсулин аспарт
A10AB06 Инсулин глулизин
A10AB30 Комбинации

A10AC Инсулини и аналози за инјектирање, среднодејствувачки[уреди | уреди извор]

A10AC01 Инсулин (хуман)
A10AC02 Инсулин (говедски)
A10AC03 Инсулин (свински)
A10AC04 Инсулин лиспро
A10AC30 Комбинации

A10AD Инсулини и аналози за инјектирање, средно- или долгодејствувачки комбинирани со брзодејствувачки[уреди | уреди извор]

A10AD01 Инсулин (хуман)
A10AD02 Инсулин (говедски)
A10AD03 Инсулин (свински)
A10AD04 Инсулин лиспро
A10AD05 Инсулин аспарт
A10AD06 Инсулин деглудек и инсулин аспарт
A10AD30 Комбинации

A10AE Инсулини и аналози за инјектирање, долгодејствувачки[уреди | уреди извор]

A10AE01 Инсулин (хуман)
A10AE02 Инсулин (говедски)
A10AE03 Инсулин (свински)
A10AE04 Инсулин гларгин
A10AE05 Инсулин детемир
A10AE06 Инсулин деглудек
A10AE30 Комбинации
A10AE56 Инсулин деглудек и лираглутид

A10AF Инсулини и аналози за инхалација[уреди | уреди извор]

A10AF01 Инсулин (хуман)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.