ATC код A16

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
A Дигестивен систем и метаболизам
A01 Стоматолошки препарати
A02 Лекови за киселински нарушувања
A03 Лекови за функционални гастроинтестинални нарушувања
A04 Антиеметици и антинаузеанти
A05 терапија за жолчка и црн дроб
A06 Лекови за констипација
A07 Антидијароици, интестинални антиинфламаторни/антиинфективни агенси
A08 Препарати против гојазност, исклучок диетални производи
A09 Дигестиви, вклучувајќи ензими
A10 Лекови кои се користат при дијабетес
A11 Витамини
A12 Минерални додатоци
A13 Тоници
A14 Анаболички агенси за системска употреба
A15 Стимуланси на апетит
A16 Останати продукти на дигестивниот тракт и метаболизмот

ATC-кодот A16 — „Other alimentary tract and metabolism products“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата A16 е дел од анатомската група A Гастроинтестинален систем и метаболизам.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QA16...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

A16A Други продукти за алиментарниот тракт и метаболизмот[уреди | уреди извор]

A16AA Аминокиселини и деривати[уреди | уреди извор]

A16AA01 Левокарнитин
A16AA02 Адеметионин
A16AA03 Левоглутамид
A16AA04 Меркаптамин
A16AA05 Карглуминска киселина
A16AA06 Бетаин
A16AA07 Метрелептин
QA16AA51 Левокарнитин, комбинации

A16AB Ензими[уреди | уреди извор]

A16AB01 Алглуцераза
A16AB02 Имиглуцераза
A16AB03 Агализидаза алфа
A16AB04 Агализидаза бета
A16AB05 Ларонидаза
A16AB06 Сакрозидаза
A16AB07 Алглукозидаза алфа
A16AB08 Галсулфаза
A16AB09 Идурсулфаза
A16AB10 Велаглуцераза алфа
A16AB11 Талиглуцераза алфа
A16AB12 Елосулфаза алфа
A16AB13 Асфотаза алфа
A16AB14 Себелипаза алфа
A16AB15 Велманаза алфа
A16AB16 Идурсулфаза бета
A16AB17 Церилипоназа алфа
A16AB18 Вестронидаза алфа
A16AB19 Пегвалиаза

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.